Bazen yağmur yada kar gibi sıkıntılar olduğunda cenaze namazı mahallede ki camilerimizin içerisinde kılınmaktadır. Bu durum özellikle büyük camiler başta olmak üzere bazı yerlerde söz konusu. Onun aklımıza şöyle bir soru geliyor. Camii’de cenaze namazını kılmak caiz midir?
Camide cenaze namazının kılınması Hanefi ve Maliklere göre mekruhtur. Şafii ve Hanbelilere göre mekruh değildir. Bu ikinci görüşün dayandığı hadisin sahih, birinci görüşün dayanağı olan hadisin ise zayıf olduğu ifade edilmiştir.
Şâfıî mezhebine göre camii’de cenaze namazını kılmak sünnettir. Çünkü, Beyzâ isminde bir sahâbiye’nin bir günde iki oğlu vefat etmişti. Ve Peygamber (sav) onların cenaze namazını camii-de kıldırdı (144).
Hanefî mezhebine göre ise mekrûhtur. Ancak yağmur gibi bir mazeret veya namaz kılanlann ayakkabıları mütenec-cis olursa camii’de cenaze namazını kılmakta beis yoktur. Çünkü cenaze namazıyla diğer namazlar arasında hiç fark yoktur. Sair namazlar temiz olmayan ayakkabıyla kılınmadığı gibi cenaze namazı da kılınmaz. Maalesef buna dikkat eden ve bunu düşünen yoktur.
İbn Abidin bu hususta şöyle diyor: Birçok yerde cenâze, camiin dışında bırakılıp namazı kılınır. Dışarısı kirli olduğu ve namaz kılanların ayakkabıları da temiz olmadığı için cenaze namazı fesâda gider. Bunun için böyle hallerde camiide cenaze namazını kılmakta beis yoktur (145).
(144) Nihâye al-Muhtâc, c. 3, s. 25
(145) Reddü’l-Muhtâr, c. 1, s. 594