Günde beş defa ezan sesiyle insanlar camiye gider namazlarını kılarlar. Veya camiden uzak bir kimse hoparlör’den okunan sesi duyabilir. Ama hoparlörle değil’de yüksek minarede okunan sesini belki duymayabilir. O yüzden aklımıza şöyle bir soru takılabilir. Hoparlörle ezan okumak, caiz mi değil mi? Birçok yerde dedikodu yapılıyor. Bu hususta İslâm’ın görüşü nedir?
Öncelikle işe şu yönden bakarak bu cevabı vermeye çalışalım inşaallah. Eskiden büyük camilerde namaz kılınırken imamın sesinin duyulmadığı yerlere müezzinler konularak onların seslerinden namazlar kılınırdı. Şimdi Allah’ın bir nimeti olan mikrofonla daha rahat ibadet yapılabilmektedir. Ancak kulakları rahatsız edecek ve ibadetten alınacak zevki kaybettirecek kadar sesli olmamasına dikkat etmek gerekir.
Hoparlörle okunan ezan şayet İslâm’ın emrettiği şekilde okunursa yani müezzinin şartlarına haiz bir kimse tarafından okunursa caizdir. Böyle bir kimse tarafından okunursa hakkında bir şey dememek lâzımdır. Hoparlör, müezzini müezzinlikten azledip, ezanını ifsad etmez. Sadece müezzinin sesini daha fazla yükseltip uzaklara götürür. Bu da ezan okumanın gayelerinden biridir. Ancak müezzin minârede veya yüksek bir yerde değil de aşağıda ezan okursa doğru birşey değildir. Çünkü ezam yüksek bir yerde okumak sünnet olduğu gibi elektrik de âni olarak kesilebilir. O takdirde ezan yanda kalmış olur. Ben bizzat bu durumu müşaha-de ettim.
Müezzin: Eşhedü en lâ ilâhe illa, dediğinde ceıyan kesildi, müezzin de aşağıda olduğu için ses işitilmez oldu. Ve nefy geldiği halde isbat tarafının sesi işitilmedi. Yâni illâ Allâh denilmedi. Artık durumu siz takdir ediniz. Müezzin yüksek bir yerde ve hoparlör vasıtasıyla ezan okursa bunda bir sakınca yoktur. Dedikodu yapmak da anlamsızdır. Mekke, Medine, Şam ve Mısır gibi İslâm’ın mühim merkezlerine bakınız, bütün buralarda da ezan hoparlörde okunur. Yalnız plâk ile ezan okumak caiz değildir, çünkü ortada insan yoktur. Aksisedâ kabilindendir.