Cebel-i Rahmet dağı görünce okunması gereken duayı sizler için derledik. Ayrıca Arapça okunuşu ve yazılışınada yer verdik. Umarız ziyaretçilerimize faydalı olur.
“Rahmet dağı” mânâsına, Arafat ovasındaki tepe.
Peygamber efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem Vedâ haccında Arefe günü Cebel-i rahmet denilen koyu yeşil taş yığınlarından meydana gelen tepenin eteğinde, yüzbini aşkın müslümana Kusvâ adlı devesinin üzerinde Vedâ hutbesini okuyup, Eshâb-ı kirâmıyl a vedâlaştı. (Halebî)
Âdem aleyhisselâm ile Havvâ vâlidemiz, Cebrâil aleyhisselâmın yol göstermesiyle Arafat ovasında buluştular. Âdem aleyhisselâm Cebel-i rahmet tepesi üzerinde iken, Allahü teâlâdan rahmet ve mağfiret (bağışlanmasını) dileyip duâsı kabûl oldu. Onun için bu tepe Cebel-i rahmet diye anıldı. (Altıparmak Muhammed Efendi)
Türkçe Okunuşu:
Allahumme ileyke teveccehtü ve aleyke i’temedtü, ve vecheke eredtü. Allahumeğfir li ve tüb aleyye ve a’tıni suali ve veccih liyel hayre eynema teveccehtü. Sübhanellahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber. Vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim.
Türkçe Anlamı:
Ya Rabbi, Sana döndüm, Sana güvendim. Zatını arzu ettim, Rabbim, beni bağışla, tevbemi kabul buyur, dileğimi ver. Hangi tarafa yönelsem hayrı bana çevir. Allahı noksan sıfatlarından uzak kılarım. Hamd Allah’a layıktır. Allah’tan başka ilah yoktur. Allah en büyüktür. Kuvvet ve Kudret Ali ve Azim olan Allah’a mahsustur.
Bir taraftan çadıra ve saireye yerleşirken, diğer taraftan her türlü zikir ve duanın kabul olacağı bu mukaddes yerlerde bulunulduğu sürece bir daha bu fırsat ele geçmez, bir daha bu lütfa mazhar olmak nasip olmaz düşüncesiyle zaruri ihtiyaçlar dışındaki vakitleri Kur’an okuyarak, tekbir, tehlil ve salavat getirerek, bol bol tövbe, istiğfar ve dua ederek değerlendirmeye çalışmalı; Allah’ın bol bol inen rahmetini, büyük büyük günahları affedişini gören şeytanın en hakir, en rezil ve en öfkeli olduğu bu günü gafletle geçirmemeye çalışılmalıdır.
Öğle olunca “Nemire Mescidi”ne getirilerek okunacak hutbeler dinlenir. Bir ezan ve iki ikametle öğle namazı ile ikindi namazı arka arkaya orada cemaatle kılınır. Mescid’e gidemeyenler, sahih kavle göre ister tek başına, ister cemaatle öğle ve ikindi namazlarını ayrı ayrı vakitlerinde kılarlar.