Cem’i tehîr ise, yine hacıların güneş battıktan sonra Arafat’tan Müzdelife’ye geldiklerinde; önce, vakti geciken akşam namazını kılmaları, hemen arkasından da yatsı namazını edâ etmeleridir. Burada öğle ile ikindi ve akşamla yatsı namazları, aynı vakitte birleştirilerek kılındıkları için buna “camii’s-salâteyn” yani “iki namazı birleştirme” terimi de kullanılmıştır.
Öğleyi ikindi ile, akşamı da yatsı ile bir likte kılmaktan ibâret olan cem’-i te’hîrin sahîh olmasının şartı, birinci namazın vakti bitmeden cem’-i te’hîr yapmaya niyyet etmektir. Önce birinci namazı kılmak ve ard arda kılmak şart değildir.
Muaz b Cebel” şöyle rivayet ediyor: ‘Hz Peygamber Tebuk seferin-deyken yola çıkmadan önce güneş batıya kayarsa öğle ile ikindiyi bir arada kılardı Eğer güneş, yola çıktıktan sonra batıya kayarsa ikindi na*mazı için bineğinden inene kadar öğleyi tehir eder (ikisini bir kılardı) Akşam da aynı şekilde yapardı Eğer yola çıkmadan güneş batarsa akşam ile yatsıyı bir arada kılardı Eğer güneş batmadan önce yola çıkarsa, yatsı namazını kılmak için inene kadar akşamı tehir eder, sonra ikisini birleştirerek kılardı