Cemaziyel Evvel Ayında Yapılacak İbadetler, zikirler ve dualar hatta tutulan oruçların mükafatı ve sevabı vardır. Bu göre Hicri aylardan olan Cemâziyelevvel ayında müslümanlar bazı ibadetlerini yapmak için Hicri takvime göre takip etmeleri ve bunları yaşamımıza geçirmek önemlidir. Büyük TÖVBE AYI olarak bilinen bu ayın kelime anlamı ise “Geçmiş”tir. Hatta Türkçe’mizde “cemaziyelevvelini bilmek” şeklinde atasözü bile vardır.
Öncelikle Hicri takvimin beşinci ayı olarak bilinen Cemâziyelevvel ayı çerçevesinde edilen dualar ve yapılan ibadetler tamamen mümin bir kimsenin faydasına oluşacak olan amellerine cereyan etmektedir. Bu ayda normal ibadete devam edilir. Kaza namazları olanlar kaza namazları kılarlar. Nâfile ibadetler yapılır.
Cemaziyel Evvel Ayı’nda hangi ibadetler yapılır?
Cemaziyel Evvel Ayı boyunca ibadetler de son derece önemli olacak. İşte Bu ay boyunca yapılacak ibadetler;
1- Kur’an-ı Kerim okumak veya dinlemek
2- Nafile ve Kaza Namazları kılmak
3- Tefekkür etmek
4- Tevbe ve İstiğfar etmek
5- Zikir- Müslümanlar ile helalleşmek
7- Peygamber Efendimiz’e (s.a.v) Salat ü Selamlar getirmek
8- Bolca dua etmek
9- Dini toplantı, panel ve sohbetlere katılmak
10- Vefat etmiş yakınların kabirlerini ziyaret etmek
11-) Pazartesi ve Perşembe Oruçları: Bu iki günde oruç tutmak büyük sevaptır. Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyuruyor:
Ameller, Cenab-ı Hakk’a pazartesi-perşembe günleri arz olunurlar. Ben istedim ki Cenab-ı Allah’a amelim arz olunurken oruçlu olayım. (Tirmizî)
12-) Eyyâm-i Biyz Oruçları: Hicri ayların 13, 14 ve 15. Günlerine eyyâm-i biyz denir. Bu günlerde oruç tutmanın faziletiyle ilgili islam âlimleri arasında ihtilaf yoktur. Ebu Hureyre (radiyallahu anh) derki: “Peygamber Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) bana üç şeyi tavsiye etti; her ayda üç gün oruç tutmak, iki rekât kuşluk namazı kılmak ve yatmadan önce vitir namazını kılmak.” (Tirmizî)