Bir çoğumuz hicri takvimin aylarını takip ederek ona göre bazı ibadetlerimizi yapmaya çalışırız. Cemaziyelevvel ayı ne zaman veya hangi aydır denildiğinde bilinmeli ki Resûlullah efendimizin hicreti ile başlayan hicrî kamerî veya hicrî şemsî takvime göre olan târihi olan Cemâziyelevvel Hicri takvime göre yılın 5. ayıdır. Cemaziyelevvel ayında yapılacak ibadetler’den biride bu ayda oruç tutmak sevabın ve faziletinden faydanlamak olacaktır.
Bu nedenle Cemaziyelevvel ayında oruç tutmak istiyenler için nasıl niyet getirilir sorunusu derledik. Öncelikle Yarın ki orucun niyeti için kişi oruç tutacaksa hicri takvime bakıp hangi ayda olduğunu bilip ona göre oruç niyetini getirir veya söyler. Diğer bir yönü ise, nâfile ibadetlerde sınır yoktur; gerek namaz-niyaz, gerek oruç ve diğerleri… Dileyen dilediği, gücünün-vüs’atinin yettiği kadar yapabilir. Cemâziyelevvel ayı çerçevesinde edilen dualar ve yapılan ibadetler tamamen mümin bir kimsenin faydasına oluşacak olan amellerine cereyan etmektedir. Şimdi hangi günlerde oruç tutmak gerekir.
Pazartesi ve Perşembe orucu
“Ey Allah’ın Resulu (sallalahu aleyhi vesellem) siz Pazartesi Perşembe günleri oruc tutuyorsunuz bunun hikmeti nedir?” diye sorulduğunda şu açıklamada bulundu: “Allah Pazartesi Perşembe günleri birbirleriyle küs olanlar hariç bütün müslümanların günahlarını örter, affeder. Amelleri arz eden meleklere küs olan bu iki kişi barışıncaya kadar onları bırak diye emreder. (ibni mace)
Ayın ışığının en aydınlık olduğu kamerî aylarının 13, 14 ve 15. günleri.
İlk insan ve ilk peygamber hazret-i Âdem Cennet’ten çıktığı zaman vücûdu birden bire karardı.
Hazret-i Cebrâil gelerek Âdem aleyhisselâma dedi ki: “Ey Âdem! Vücûdunun eskisi gibi beyaz olmasını istersen, Eyyâm-ı Biydde oruç tut. Hazret-i Âdem bu tavsiyeyi yerine getirmekle vücûdu eskisi gibi büsbütün beyaz olmuştur. (Hadîs-i şerîf-Eyyühel Veled)
Ey Ali! Cebrâil aleyhisselâm gelip bana dedi ki: “Yâ Resûlallah! Her ayda oruç tut.” Ben dedim ki: “Ey Cebrâil kardeşim! Hangi günlerde tutayım?”
Cebrâil aleyhisselâm cevâben buyurdular ki: “Her kim eyyâm-ı biydde oruç tutarsa, Hak teâlâ hazretleri o tuttuğu orucun birinci gününe on yıl, ikinci gününe otuz yıl, üçüncü gününe yüz yıl oruç tutmuş gibi sevâb verir. (Hadîs-i şerîf-Eyyühel Veled)
Cemâziyelevvel Ayında veya Günü Oruç Tutarken Nasıl Niyet Yapılır
Öncelikle Oruç tutmak için, “Allah rızâsını gözeterek oruç tutmaya niyet” etmemiz lâzım. Diğer ibadetlerde olduğu gibi oruç ibadetinde de niyet şarttır. Ayrıca Kaza oruçların’da niyet geceden olması gerek yani imsaktan önce kişi niyet etmesi önemlidir.
Cemâziyelevvel Ayında Söylenilen Oruç Niyet: “Niyet ettim Allah rızası için yarın ki Cemaziyelevvel ayının orucunu tutmaya” Eğer Ramazandan kazaları varsa şayet “Niyet ettim Allah rızası için tutamadığım Ramazan orucunun kazasını yarın ki Cemaziyelevvel ayında tutmaya” diye niyet edilir.
Bunun için, oruç kazası olan kimse, bu oruçları tutarken, (ilk kazaya kalan Ramazan orucuna) diye niyet etmeli. Kaza borcumuz yoksa da, yine böyle niyet ederek tutmalıdır.çünkü tutulan bu oruç, zaten nafile olur. Unutulmuş bir kazamız varsa, onun yerine geçer. Böyle olursa, hem oruç borcumuzu ödemiş olur, hem de o mübarek gün için bildirilen oruç sevabına kavuşmuş oluruz
Kürtçe için niyet: Yarabbi mı niyete ez sıbehi roji bı rujyo heyiva Cemaziyelevvel’e bıkım sınnet Allahu Ekber..
Eğer kazası varsa : Yarabbi mı niyete ez sıbehi roji bı rujyo heyiva Cemaziyelevvel be kaza farza ramazaneve tu kabilbıki Allahu ekber…