Bir çoğumuz melekleri merak ediyoruz. Her meleğin görevi vardır. Bu gün cennete bakan melek ve cehenneme bakan melek kimlerdir? sorusunu sizlerle paylaşacağız. Öncelikle Cennet için, ölümden sonra varılan nihai varış noktası inancı vardır. Arapça bir sözcük olan cennet, “bahçe” anlamına gelmektedir. İslamiyet’e göre, Cennetteki hayat sonsuzdur.Cennet, Allah’ın rızasını kazananlar için mükafat olarak hazırlanmış hoş bir mekan.Cennette insanlarla melekler arasında iletişimin olacağını gösteren ayetler vardır.
“O güzel akıbet Adn cennetleri olup, onlar babalarından, eşlerinden ve nesillerinden iyi olanlarla birlikte o cennetlere girerler. Öyle ki melekler de her kapıdan yanlarına varıp: ‘Sabretmenize karşılık size selamlar, selâmetler! Dünya diyarının ne güzel âkıbetidir bu!’ diyecekler.”(Rad, 13/23-24).
Rivayet edilen bir hadisten, cennet kapısında beklemekte olan meleğin “Hazin” olarak adlandırıldığı anlaşılmaktadır. Rıdvan (Arapça: رضوان) Cennet kapılarında bekçilik yapan meleğin adıdır.
Hz. Peygamber (a.s.m) şöyle buyurdu:
“Kıyamet günü ben cennetin kapısına gidip kapıyı açacağım. Hazin ‘Siz kimsiniz?’ diye soracak. Ben ise ‘Muhammed!’ diye cevap vereceğim. Bunun üzerine Hazin ‘Senden önce bu kapıyı kimseye açmamakla emr olundum.’ diyecektir.” (Müslim, İman, 85).
Rivayet edilen diğer bir hadisten, cehennemin baş muhafızının Malik olarak adlandırıldığı anlaşılmaktadır (bk. Tirmizi, Sıfetu Cehennem, 5).Mâlik (Arapça مالك), Arapça bir kelime olup “Mülk” kökünden türemiştir ve “bir mülke sahip olan” anlamını taşır.
Bu isim ayette de açıkça zikredilmiştir:
“Onlar / cehennemlikler, (cehennemin baş muhafızına): ‘Ey Mâlik! Ne olur, Rabbin bizim işimizi bitirsin!’ diye seslenirler. Mâlik ise: ‘Siz (azapta sürekli) kalacaksınız’ der. (Allah şöyle der): “Andolsun ki Biz, size hakkı getirdik. Fakat çoğunuz haktan hoşlanmıyorsunuz.” (Zuhruf, 43/77).