Çeyiz hazırlığı nasıl yapılır? İşte Evlilik için Çeyiz hazırlığı tavsiyeler.
Çeyiz listesi kadınlar için çok önemli olduğu gibi her anne ve baba kendi durumlarına ve o çevredeki adetlere göre fazla lüks ve gösterişe kapılmaksızın ve lüzumsuz şeyleri alarak ağır borçlara girmeksizin gelin olacak kızlarına çeyiz hazırlamaktadırlar. Bu hem İslam’ın yüce emirlerinden ve hem de Ashab’m üstün âdetlerindendir.
Resûlullah (s.a.v.) kızı Fatma’yı evlendireceği zaman, Hz. Ebu Bekir’i çağırarak:
– Ey Ebu Bekir! şunu (para) al da çarşıya çık. Fatma’ya çeyiz için neler gerekiyorsa hepsini al. Aldıklarını taşımakta sana yardımcı olmaları için Bilâl ile Selmân’ı da yanına al, buyurdu.
Çarşıya giden Hz. Ebu Bekir bir tane sedir, bir tane yün yatak, içi hurma dolu bir yastık, bir tane battaniye, bir tane kilim, bir maşrapa, bir takım çamaşır ve elbiselerle ufak tefek bir şeyler aldı.
Hz. Fatma’nın çeyizinin şunlar olduğu rivayet edilir: Hurma lifiyle doldurulmuş bir yastık ve bir minder, ketenden yapılan bir yatak, yünden bir perde, bir tane âba (haydel), bir tane testi, bir maşrapa, bir gömlek, bir deve, bir kilim.
Hz. Fatma bütün hayatı boyunca bu eşyaları kullanmıştır. Şimdiki ailelerde ise hazırladıklan çeyizlerde altın bilezikten tutun da, lüks mobilyalar, ender halılar, dolapları dolduracak kadar çamaşırlar, ipek elbiseler ve daha başka neler yok ki. Bunu yaparken de zamanın gereğidir deyip israfa kaçıyor, ağır yüklerin altına giriyorlar. Bugün müslümanlar gösteriş ve israf bakımından birbirle-riyle yarışır hale geldiler. Fakir insanlara, akrabalara, komşulara, gariplere biraz olsun fedakârlıkta bulunmazlarken çocuklarının çeyizi için adeta seferber olurlar. İki günlük dünya hayatı için ellerinden gelen gayreti göstermekten kaçınmazlar da, evlatlarının hem dünya ve hem ahiretlerini ilgilendiren manevî yönlerine hiç önem vermezler. İslam ahlakını, İslam dinini öğretmez ve adeta çocuklannı manen kör olarak yetiştirirler.
Yüce Allah (c.c.) buyuruyor ki: “Dünya hayatı bir oyundan ve oyalamadan başka bir şey değildir. Ahiret yurdu ise sakınanlara (Allah’tan hoşlananla-ra) elbette daha hayırlıdır. Hâlâ akılınızı başınıza almayacak mısınız?” (En’am / 32)