Bebeğe nasıl isim konulur. Yeni doğan bir bebeğe hangi dualar okuyarak ad veya isim konulur. Birçok çiftler özlemle beklediği günlerden bir tanesidir. Her anne ve baba yeni doğan çoçuğuna en güzel isimleri koymalıdır. Çünkü yeni doğan çocuğa kısa bir süre içinde güzel bir isim koymak anne ve babaların en önemli görevlerindendir. Peki yeni doğan bir çoçuğa isim koyarken neler yapılmalıdır.
Öncelikle ismin, güzel bir mânâsının olması, İslâm inancına ve hükümlerine uygun olması gerekir. Çocuğa konulan isim hem bu dünyada hem de ahirette geçerlidir. Bu hususta Peygamberimiz (asm)’in birçok tavsiye, ikaz ve tatbikleri vardır. Bu hadislerden birisinin meali şöyledir:
“Kıyamet günününde kendi isimleriniz ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız. Öyle ise isimlerinizi güzel koyun.”(Buhari, Edeb:108)
Anne ve babalar, çocuklarına isim koyarken anlamsız, hoş olmayan isimlerden kaçınmalıdırlar. Bugün her dinin kendine has bir takım isimleri vardır. Müslüman olduğunu iddia eden anne ve babalar da çocuklarının isimlerini bu doğrultuda vermelidirler.
Kulağına ezan ve kamet okuyarak çocuğa isim koymak: Bu adet bizzat Peygamber Efendimiz (asm)’den gelmektedir. Sünen-i Tirmizi’de nakledildiğine göre, Hz. Hasan (ra) dünyaya gelince Peygamberimiz (asm) onun sağ kulağına ezan okumuştur. (Tirmizi, Edaha:15)
Abdestli olarak çocuk kucağa alınır. Üç îhlas ve bir Fatiha okunur. Hasıl olan sevap, Silsilei aliye ve diğer İslam büyüklerine hediye edilir. Ya Rabbi, bu büyük zatlar hürmetine, bu çocuğu salihlerden eyle, hayırlı ve uzun ömür ver, diye dua edilir.
Sonra, sağ kulağına Ezan okuyup, üç defa senin ismin (…..) denir. Sonra, sol kulağına İkamet okunur. Sonra üç defa, senin ismin (…..) denir.
Sonra şu dua okunur: Allahümmec’alhü berren ve takıyyen ve enbithü fil islami nebaten. (Ya Rabbi, bunu mübarek ve takva sahibi eyle! İslam terbiyesi ile yetişmesini nasib eyle!)
İsim koymada dikkat edilmesi gereken bir diğer konuda, halk arasında Kur’an-ı Kerim’den isim bulma cehaletidir. Anlamı olmayan ya da anlam olarak kötüyü çağrıştıran bir takım isimlerle ilgili olarak “Neden bu ismi koydun?” denildiğin de verilen cevap “Bu isim Kur’an da var” olmaktadır. Mesela, kızlar için kullanılmaya başlanan “ Aleyna (Bizim üzerimize), Aleyke (Senin üzerine), Kezban (yalancı)” gibi isimler. Bu tür anlam ifade etmeyen isimlerden kaçınmak gerekir.
Ayrıca çocuğun İslâmî ve sıhhatli bir hayat üzere olması niyetiyle, civarda bulunan muhtaçlara hususî yardım yapılır. Sadaka verilir. Bu sadakanın miktarını, sadakayı verenin malî durumu tayin eder. Herhalde verilen miktar, bir kimsenin işine yaramalı, bir ihtiyacını karşılamak, yahut onunla bir eşya alınabilmelidir.
Peygamber Efendimiz (sav) böyle yapmıştır: “Bu sadakanın sevabı hürmetine, çocuğun İslamî bir anlayış içinde ömür sürmesi niyaz edilir, kaza ve belalardan mahfuz kalması dileğinde bulunulur.”