Bir kimse, zengin çocuğunun fitresini malından (çocuğun malından) çıkarmak isterse, o fitreyi çocuğun ana cihetinden dedesine veya ninesine verebilir mi?
Fitre, çocuğun malından çıkarıldığına göre onun fitresi dedesine ve ninesine verilmez. Çünkü haddi zatında bu fitreyi veren çocuktur, babası ise vasıtadır. Fakat babası çocuğun fitresini kendi malından çıkarmak isterse onlara verebilir.
Sadaka-ı fıtır, Cenab-ı Hakk’ın kişiye ve velayeti altındaki kimselere lütfettiği hayat ve vücut nimetine karşı bir şükran olmak üzere dindeki yerini almış bir ibadettir. Bu sebeple nisaba malik bir aile reisi, sorumluluğunu yüklendiği aile fertlerinin her biri adına birer şükür sadakası sayılan fitre vermekle yükümlü tutulmuştur.
Ana babaya, dedeye, büyük anneye, evlada, toruna, hanıma ve kâfire fitre verilmez. Fakir olmak şartı ile kardeşe, geline, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa, üvey babaya, üvey anneye fitre verilir. Hala, amca, dayı, teyze, kardeş, kardeş çocuğu gibi akrabaya fitre vermek daha çok sevap olur. İmameyne göre, borçlu ve fakir kimseye, hanımı fitre verebilir.(Mevkufat).