Çocuklar çevrelerindeki sesleri, konuşmaları dinleyerek dili ve konuşmayı öğrenirler. Bebekler “Anne” ve “Baba” ‘nın yanı sıra, “güle gül”, “süt”, “mama”, “araba” ve “benim” gibi en sevdiği kelimeleri de sıkça kullanır. Bebekler, seslere karşı çok duyarlıdırlar. Bu nedenle Anne ve babalar ilk olarak çoçuklarına tevhîd kelimesini öğretmeliler
Biz müslümanlar olarak çocuklarımıza ilk öğreteceklerimiz Kelime-i Tevhidi ve Kelime-i Şehadet olmalıdır. İnsan yaşamında bu zikiri devamlı söylemeli çocuklarına anlatmalıdır. Nitekim Rasûlullah -sallâllahu aleyhi ve sellem- şöyle buyururlardı:“İlk söz olarak çocuklarınıza güzel bir şekilde Lâ ilâhe illâllah» demeyi öğretiniz!” (Beyhakî, Şuabu’l-îmân, VI, 398)
Çocuğa ilk verilmesi ve öğretilmesi gereken terbiye, Allah’ın varlığı,Birliğini öğretmektir. İnsanın hayata başlarken, yaşarken ve dünyaya vedâ ederken hep tevhîd üzere olması lâzımdır.
Çocuk konuşmaya başlayınca, en önce “Lâ ilâhe illâl-lah” kelimesi ona öğretilir. Bu yedi defa ona telkîn edilir.
Sonra ona: “Fe te’âlâllahül melikül hakku lâ ilâhe illâ hüve Rabbül arşil kerîm” âyeti telkîn edilir. Sonra Ayetü’l-Kürsî’yi ve Haşr sûresinin sonu olan Hüvallahül-lezî’yi okuyup öğretilir. Düzgün konuşması, kekemelikten kurtulması için “rabbişrahlî sadrî veyesirlî emrî vahlül ukdeten min lisânı yefkahü kavlî” ayetini okumalıdır.
Mü’minun suresinin yüz on altıncı ayetini yedi defa, sonra Âyete’l-Kürsi’yi, Haşr suresinin on üç ayetini okutmalıdır. Çocuğa bunları okutmakta şu faydalar vardır:
Çocukta haya alameti belirir; aklı, anlayışı, damarları bunların nuru ile aydınlanır ve iyi evlad olur. Çocuğa küçük iken, öğretimesi lazım gelen hususlar da şunlardır: Yemeğe besmele ile başlamasını, sağ eliyle ve önünden yemesini, lokmasını küçük yapmasını, çok çiğnemesini, elini elbisesine sürmemesini, çok yemenin zararlı olduğunu anlatmak, az yemenin faydasını medh etmek, gibi.