İstanbul’un birçok camilerinde Cuma günü va’z yapılıp ezan okunduktan sonra İmam veya müezzin tarafından hatim duası okunuyor. Dinde bunun yeri var mıdır?
Cuma ezanı okunduktan sonra İmam ile cemaatin görevi Cuma namazını kılmaktır. Onu te’hir etmek doğru değildir. Zira cemaatin içerisinde geç kalmaları sakıncalı olan memur, işçi, yolcu ve hasta gibi kimseler bulunabilir. Bunları tutup hapsetmek doğru değildir. Hatta bunların durumunu göz önüne alarak namazı bile kısa tutmak gerekir.
Ayrıca, Şâfîî Mezhebi ile Hanefî Mezhebinden bir kavle göre; zaruret olmadığı halde birkaç yerde Cuma namazı kılınırsa ilk Cuma namazı sahih, diğerleri ise sahih değildir (Tahtâvî, s. 413).
Binâenaleyh hatim duası gibi lüzumsuz bir şeyle Şâflîlerin namazını bozmak ve Hanefîlerinkini şüpheye düşürmek doğru mudur. Kaldı ki hatim duasmm hatmeden kimse tarafından yapılması gerekir. Bu dua birkaç kelime ile de edâ edilebilir. Besmele, hamd ve sâlâttan sonra ‘Yâ Rabbi! Okuduğum Kur’an-ı Kerîm’in sevabım Hz. Peygamber (sav)’e, Âl-ü Ashâbına ve bütün mü’minlerin ruhuna özellikle annem ve babamın ruhlarına ihtaf ediyorum” şeklinde kısa bir dua yapılsa kâfidir. Mutlaka birisine para vermek ve kendisine hatim duası ettirmek şart değildir. Ayrıca birisinin Kur’an-ı Kerîm i hatmi münasebetiyle Cemaatin hatim duasmı icra etmesi mekruhtur. Çünkü Peygamberden böyle birşey varid olmamıştır (el-Fetava El-Hindiyye, c. 5, s. 318).
Allah cümlemize samimiyet ve ihlâs versin.