Cuma namazı kaç rekattır? Bayanlar (kadınlara) da cuma namazı farz mıdır? gibi sorular sorulmaktadır. Bu sebeple bugün sizlere cuma namazı hakkında özet bilgi arz etmek istiyorum. Ta ki sebepsiz yere şüphe ve tereddütlere maruz kalınmasın. İleri geri söylentilere itibar edilmesin.
Cuma gününün özelliklerinden biri ve en önde geleni Cuma namazıdır. İslam alemi için çok önemli olan cuma namazı aynı şekilde müslümanların bayramı olarakta nitelendirilir. Cuma namazının farz olduğu kitap, sünnet ve icma ile sabittir. Cuma namazı, farz namazlardan olup, (Cuma şartlarını kendilerinde toplayan kimseler için iki rekat Cuma namazı Farz-ı ayın’dır.) İslâm dininde ilk cuma namazı, Resûl-i Ekrem Efendimiz’in (sav) hicreti esnasında Medîne-i Münevvere’ye yakın Benî Salim Mescidi’nde, Salim İbn-i Avf yurdunda farz kılınmıştır.
Hepinizin bildiği gibi, Cuma namazının farzı iki rekattır. Bunda müçtehitlerin ihtilafı da yoktur. Bütün mezheplere göre cumanın farzı iki rekattan ibarettir.
Bu itibarla, Cuma günü iki rekat cumanın farzını imamın arkasında kılan kimse, cumayı kılmış; farz borcundan kurtulmuş olur. Bunun karıştıracak yanı yoktur.
Ancak, nasıl beş vakit namazın farzından önce ve sonra ayrıca sünnetleri de kılmıyorsa cumanın da aynı şekilde farzından önce ve sonra sünnetleri vardır.
Bu sünnetlerin rekat sayısında ise farklı görüşler söz konusudur. İki, dört, altı rekat olduğunu söyleyenler vardır.
Hanefilerin çoğunluğu dört rekatı tercih etmişlerdir. Bu sebeple Cuma günü camiye gelenler farzdan önce dört, sonra da dört rekat sünnet kılarlar. Böylece Cuma namazını sünnetiyle birlikte kılmış olmanın mutluluğunu yaşarlar.
Şayet camiye geldiklerinde farzın başlamak üzere olduğunu anlayıp ta sünneti kılamasalar, yahut ta farzı kıldıktan sonra hemen çıkıp giderek son sünneti kılmamış olsalar ne olur?
Ne olacağı bellidir. İnsanlar kılmadıkları namazm sevabını alacaklarını düşünmezler elbette.
Cumanın farzını kılmış farz borcundan kurtulmuş olurlar. Ancak sünnetlerini terk etmiş, sünnet sevabından mahrum kalmış sayılırlar. Bunun da karıştıracak bir tarafı yoktur her halde.
İdeal olanı ise: farzdan önce ve sonra sünnetler kılınmalı, sıkışık olmayanlar sünnetleri terk etmemeliler. Yahut ta sünnetleri terk etmeyi âdet haline getirmemeliler.
Gelelim cumanın ilk ve son sünnetlerini kıldıktan sonra camiden çıkmayıp dört rekat zuhru âhirle iki rekat vakit sünneti yahut ta sabah namazı kazası kılmak için içeride kalanların durumuna.
Önce bu altı rekat namazı ne niyetle kılmaktalar bir bakalım izin verirseniz..?
Efendim, Cuma namazı sahih olması için bazı şartlar vardır. Bu şartların tamam olduğu söylenebildiği gibi, eksik olabileceği ihtimalini düşünenler de vardır.
Şafiiler bu ihtimali daha çok dikkate almakta, bu sebeble bir de öğle namazı kılınmasında daha da ısrarlı olmaktalar.
Hanefilerde ise, bu namazlar kılınırsa iyi olur, diyenler olduğu gibi, Cumanın sahih olması hakkında şüpheye sebep olacağından kılınmasa daha isabetli olur diyenler de vardır.
Hanımların Cuma kılmaları
Dinimiz bu konuda hanımları korumuştur. Cumayı kılarlarsa sevabını alacakları bildirilmiş, kılmazlarsa günaha girmeyeceklerine işaret olunmuştur. Bundan daha sevindirici ne olabilir? Hanımlara Cuma farz olsa da kılamayınca günahkar olsalar daha mı iyi olurdu? Cenaze namazı da aynıdır. Kılan sevabım alır, kılmayan günaha girmemiş olur. Dedi kodu üretecek yanı yoktur bunların. Karıştırılacak mesele değildir bunlar. Hükümler açık ve isimler bellidir.. ,
– Niyet ettim vaktine eriştiğim halde borcundan kurtulamadığım en son öğlenin farzını kaza etmeye, deyip bir geçmiş öğle farzı kılınsa, yahut ta:
– Niyet ettim en son kılamadığım sabah namazım kaza etmeye, diyerek iki rekat sabah namazı kaza edilse yanlış bir ibadet şekli olmasa gerektir.
Bu durumda cumayı kılınca çıkmayıp ta zuhru âhir dedikleri bir öğle namazı, bir de sabah namazı kılmış olanlar ne yapmış olurlar?
İki vakit namaz kaza etmiş, hiç olmazsa geçmişte kılamadıkları iki namazın borcundan kurtulmuş olurlar.. Ziyan mı etmiş olurlar?.
Bize göre ziyan değil kâr etmiş olurlar. Çünkü iki vakit namaz borcundan kurtulmuş olmak basite alınacak bir borç ödemesi sayılamaz. Keşke her fırsatta birer ikişer derken kılamadığımız namazlarımızı tümüyle kılarak borcundan kurtulmuş olsak. Ne güzel bir fırsat değerlendirmesi olur bu..
CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?
Cuma Namazı, farz namazlardandır. Öğle vaktinde kılınan Cuma namazının farzı 2 rekâttır. Diğer namazlardan farkı ise; namazdan önce hutbe okunmasıdır.
Öncelikle “Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının 2 rekat farzını kılmaya. Uydum hazır olan imama.” diye niyet ederiz. Daha sonra “Allahu Ekber” diyerek Tekbir getiririz ve namaza başlarız.
Tekbirden sonra elleri bağlarız ve sessizce Sübhaneke okuruz. Sübhaneke’den sonra bir şey okumayız ve imamı dinleriz.
İmam sureleri bitirdikten sonra “Allahu Ekber” diyerek rükuya gideriz. Rüku’da 3 kere “Sübhane Rabbiye’l-Azim” der ve doğruluruz. Doğrulurken “Semi Allahu li-men hamideh”, tam doğrulunca ise “Rabbena leke’l hamd” deriz.
Daha sonra “Allahu Ekber” diyerek secdeye gideriz. Secdede 3 kere “Sübhane rabbiyel-a ‘ala” deriz. “Allahu Ekber” diyerek dizlerimizin üzerinde otururuz. Tekrar “Allahu Ekber” dedikten sonra yine secdeye gideriz ve 3 kere “Sübhane rabbiyel-a ‘la” deriz.
“Allahu Ekber” diyerek secdeden ayağa kalkarız ve ikinci rekata başlarız. Ayağa kalktıktan sonra ellerimizi bağlarız ve hiçbir şey okumadan imamı dinleriz.
İmam sureleri bitirdikten sonra “Allahu Ekber” diyerek rükûya gideriz. Rüku’da 3 kere “Sübhane Rabbiye’l-Azim” der ve doğruluruz. Doğrulurken “Semi Allahu li-men hamideh”, tam doğrulunca ise “Rabbena leke’l hamd” deriz.
Daha sonra “Allahu Ekber” diyerek secdeye gideriz. Secdede 3 kere “Sübhane rabbiyel-a ‘ala” deriz. “Allahu Ekber” diyerek dizlerimizin üzerinde otururuz. Tekrar “Allahu Ekber” dedikten sonra yine secdeye gideriz ve 3 kere “Sübhane rabbiyel-a ‘la” deriz.
Secdeden kalkarken “Allahu Ekber” diyerek Tahiyyata otururuz ve Ettehiyyatü, Allahumme Salli, Allahumme Barik ve Rabbena dualarını okuruz. Dualar bittikten sonra imamla birlikte önce yüzümüzü sağa çevirir “Es selamu aleyküm ve rahmet’ullah” der selam veririz. Aynı şekilde sola da selam verdikten sonra Cuma namazının farzı tamamlanmış olur.
CUMA’NIN VÜCUBÜNUN ŞARTLARI
1 – Müslüman olmak.
2 – Akıl baliğ olmak.
3 – Hür olmak.
4 – Erkek olmak.
5 – Sıhhatli olmak.
6 – Mukim olmak.
7 – Yürümeye kadir olmak.
8 – Görür olmak.
9 – Mahpus olmamak.
10 – Korku bulunmamak.
11 – Şiddetli yağmur, çamur, kar ve benzeri bulunmamak.