İslam dini için çok önemli bir yeri olan cuma namazı bir çok müslümanı ilgilendiren konulardandır. Cuma günün de Müslümanlar camide toplanıp birlikte Cuma namazını kılarlar. Cuma günü öğle namazı vaktinde kılınır. Bu nedenle cuma namazı kılmak için vacib olan şartları vardır. Cuma namazı, farziyyeti kitap, sünnet ve icma ile sabit olan ve hutbeyi de ihtiva eden iki rekatlı, cemaatle kılınan bir namazdır. Cum’a sûresinin dokuzuncu âyetinde Cenâb-ı Allah şöyle buyurmuştur: “Ey iman edenler! Cuma günü namaz için ezan okunduğunda Allah’ı anmaya koşun. Alımı satımı bırakın. Bu sizin için daha hayırlıdır. Bir bilseniz!” Cuma Namazı şartları yani Cum’a namazının vâcib olmasının şartları yedidir.
Cuma namazının farz olabilmesi için aşağıdaki yedi şartın yerine gelmesi gerekir. Bu gelecek olan şartları taşıyan kişilere Cuma namazını kılmak farz-ı ayındır yani cumayı kılmaları mecburidir.
1) Müslüman olmak,
2) Hür olmak, Hür olmayan kimseler yani köle ve esirler, fakihlerin büyük çoğunluğuna göre, cuma namazı ile yükümlü değildir. Hürriyeti kısıtlanmış olmayacak
3) Bâliğ olmak,
4) Akıllı olmak,
5) Erkek olmak, Kadınlara Cuma namazı farz değildir.
6) Hasta olmamak,
7) Yerli olmak.
Cuma namazı vaktinde dünya işlerini bırakıp, ibadet ile meşgul olunmalıdır. Zira cuma günü Allâh-ü Teâla’nın katında en büyük gündür (yevm’ül mezid’dir yani sevapların en çok olduğu gündür).
“Cuma namazı kılmak; köle, kadın, çocuk, hasta hariç, her müslümana farzdır.” (Ebu Davud, Hakim)
Hadîs-i şerîf’te şöyle buyrulur:
“Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün, Cuma günüdür. Âdem (as) o günde yaratılmış, o gün Cennete konmuş, o gün Cennetten çıkarılmıştır. Kıyâmet de ancak Cuma günü kopar…”