Cuma namazından sonra okunacak rızık duası ile zenginlik duasından önce Evvela şunlarıda hatırlatmak fayda vardır. Duanın muhteviyatı, Allah’tan istenen meseleyle ilgili olmalıdır. Dua eden kişi gönülden etmeli, duasında iyi şeyleri isteyerek kendisi de o doğrultuda çaba sarfetmelidir. Kişi duasında samimiyetini tavırlarıyla da ortaya koymalıdır.
Dua ettikten sonra insan gönlünde bir ferahlık ve serinlik hisseder. İsteğinin yerine getirileceği konusunda ümidi artar. Bu yönüyle dua, insana bir şifa ve rûhî bunalımlara karşı koruyucu bir sağlık tedbiridir. Bu nedenledir ki, dua etmeyen toplumlar rûhen çökmüş toplumlardır.
Bu mübârek duâyı İmam-ı Âzam’m okuduğu ve ondan kaldığı rivâyet edilmektedir. Bilhassa rızkın çoğalması için okunan bu duâ en fazla cuma namazından sonra okunmakta ve büyük fazilet gözetilmektedir. İmam-ı Azam’ın bu duâsı bir çok fakiri zengin etmiştir.
Cuma günün ayrı bir özelliği de öğle namazı ile birlikte kılınan Cuma namazı olarak adlandırılan bir namaz kılınıyor olması. Cuma Namazı öğle namazı ile birlikte kılınır. Cuma namazı aynı zaman da Müslümanlar için önemli bir toplanma günüdür. Ayrıca Peygamber Efendimiz (asm), “Cuma günü içinde öyle bir vakit vardır ki, Müslüman bir kul namaz kıldığı halde o vakte rastlar da Allah’tan bir şey dilerse, muhakkak Allah onun dileğini yerine getirir.” buyurur ve bu sözleri söylerken de eliyle bu vaktin çok kısa olduğuna işaret ederdi. (bk. Buhârî, Cum`a 37, Talâk 24, Daavât 61; Müslim, Müsâfirîn 166, 167, Cum`a 13-15)
TÜRKÇE OKUNUŞU : (Allahumme yâ Ganiyyü, yâ Hamîdü, yâ Mübdiü yâ Muîdu ya Rahîmü ya Vedûd. Eğisnî bi helâlike an harâmike ve bitâatike an ma’siyetike vebi fadlike ammen sivâke.)
ANLAMI : ‘Ey Ganî, ey Hamîd, ey icâd edici ve ey iâde edici ey merhamet sahibi ve ey muhabbet eden Allah’ım.
Helalin ile beni haramdan sakındır, tâatın ile mâsiyetinden beni uzaklaştır. Fazlü keremin ile Senden gayrisini bana unuttur. ”
Helal kazanç için ve bol nzık için bu duâya akşam sabah devam etmeli, en az üç veya yedi defa okumalı.