Cünüp, hayız veya nifas halinde bulunan birinin gusletmeden yapması haram olan şeyler nelerdir?
İster Kadın olsun ister erkek olsun cünüplük hali veya hayız ve nifaz halindeki kadınlara yapmaları sakıncalı ve haram olan yani yapılmaması bir takım dini vazifeler vardır
Öncelikle Cünüplük; Cinsî münasebet, ihtilam ve ne şekilde olursa olsun meninin vücut dışına çıkması boy abdestini gerektirir. Hayız ve Nifas (Lohusalık) Hayız ve nifas hali sona erince gusül farz olur. Gusletmesi üzerine farz olan kimse, gusül abdeati almadan namaz kılamaz, Kur’an-ı Kerim’e veya bir ayetine el süremez. Ka’be’yi tavaf edemez. Bunları cünüp olarak yapması haramdır. Madde haline getirmek suretiyle şöyle açıklanabilir.
l— Namaz kılmak.
Cünüp olan kimse, oruç tutmakla beraber, hayız ve nifas hâlindeki kadın, oruç da tutamaz.
2 — Kur’an okumak.
Ezberden veya Mushaf’a bakarak bir âyet dahi olsa Kur’an okumak (tilâvet) haramdır: Ancak Kur’an’daki dua ve sena âyetlerini tilâvet kasdı olmaksızın dua ve sena niyyetiyle ezberden okumak caiz görülmüştür. Meselâ, cünüp bir kimsenin dua ve sena âyetlerini ihtiva eden Fatiha sûresini tilâvet kasdıyla okuması haramdır. Dua ve sena niyyetiyle okuması ise caiz olur.
* Kelime-i şehadet getirmek, teşbih ve tekbir kelimelerini söylemek de caizdir.
3— Kur’an okumak caiz olmadığı gibi Kur’an-ı Kerîm’e el sürmek de caiz değildir. İsterse el sürülen bir âyet olsun, isterse yarım âyet. Ancak Kur’ân-ı Kerîm bir mahfaza içinde olduğu takdirde el sürmek caiz olur.
4 — Kâbe-i Muazzama’yı tavaf etmek.
5 — Zaruret olmaksızın câmi-i şerifin içine girmek veya camiin içinden geçmek.
Kadının fercinden çıkan üç çeşit kan vardır: Birisi hayız kanı olup sağlık hâlinde görülür. Diğeri istihaza kanı olup hastalık hâlinde çıkar ve hayız kanından ayrı bir kandır. Çünkü Peygamber (a.s.): “Bu bir damardır, hayız değildir.” (Buhari, Muslim) diye buyurmuştur. Diğeri ise nifas kanı olup doğum esnasında çocuk ile birlikte gelen kandır. Her birisinin kendisine göre hükümleri vardır.
Kadınlarda doğumdan sonra cinsel organlarından gelen ve kanla ortaya çıkan en çok kırk gün devam eden özel bir durum. Kadınların bu haline lohusalık (nifas) hali, bu kana da lohusalık kanı denir. Lohusalık muddeti kadından kadına değişir. Bazı kadınlarda bu süre, bir gün dahi olabilir. Lohusalık süresi, kanın kesilmesiyle son bulur. Lohusalığın asgarî süresi yoktur. Azamî süre ise kırk gündür. Doğumdan sonra kırk gün geçtiği halde kan devam ediyorsa, artık bu kan nifas kanı değil, özür kanıdır.
Hayız ve nifaslı kadına sekiz şey haramdır:
1- Namaz kılmak.
2- Oruç tutmak.
3- Kur´an-ı Kerim okumak.
4- Kur´an-ı Kerim´e el sürmek ve taşımak.
5- Camiye girmek.
6- Kabe´yi tavaf etmek.
7- Cinsi münasebette bulunmak.
8- (Kocanın hayız halindeki hanımının) diz ile göbek arasındaki bölgeye dokunmak.