Cünüp olan kimseye yasak olan şeyler nelerdir? Yada Cünüp Hayız veya Nifaz Olan Kişi Kuran Okuyabilir mi?
İster Kadın olsun ister erkek olsun cünüplük hali olduğu zaman veya hut bayanların hayız ve nifaz halindeki özel durumları yapılmaması gereken haram olan dini veya ibadet vazifeleri şu şekilde açıklayabilir. Bu bakımdan, kendisine gusül farz olan kimse, gusülden önce gereken işleri yapar, temizlikte bulunur, hatta yemek dahi hazırlarsa da, bulduğu ilk fırsatı hemen kullanıp guslünü yapmalı, gusülsüzlüğünü bir namaz vakti çıkıncaya kadar geciktirmemelidir.
Cünüp olan kimseye yasak olan şeyler aşağıya maddeler halinde alınmıştır:
1— Namaz kılmak,
2— Ka’be’yi tavaf etmek,
3— Kur’ân-ı Kerîm’e dokunmak ve onu taşımak, Binaen’aleyh üzerine âyet-i kerime yazılı olan ma’deni veya kâğıt paraya abdestsiz olarak dokunmak veya taşımak câiz değildir (5). Meselâ şimdikibeş yüz lira üzerinde sure-i feth’in başı yazılıdır, bunu taşıyabilmek için yâ abdestli olmak veya üzerine âyet yazılı bulunan paranın taşınmasını câiz gören Şâfi’î mezhebini taklid etmek lâzımdır.
4— Kur’ân-ı Kerîm’i okumak.
5— Camide kalmak.
Bunun dışında cünüp olan kimse günlük işlerini yapabilir, kadın evinde temizliğini ve diğer işleri yapabilir. Yaptığı işlerin hepsi temizdir. Gusletmesi farz olan birisi temizlik de yapar, bulaşık da yıkayabilir, yemek de yiyebilir. Fakat ağzını ve ellerini yıkamadan yemek yemesi mekruh olmakla beraber haram değildir.
(5) Mecma’ul-emhur c. 1, s. 26