Bir kimse evini meselâ bir milyon liraya satar ve parasını almadan önce yüzde yirmi nisbetinde parada develüasyon olursa bu alışverişin durumu nasıl olur?
Devalüasyon, sabit kur sistemlerinde ödemeler dengesi açık veren ülkenin ulusal parasının dış satınalma gücünün, hükümetçe alınan bir kararla düşürülmesidir. Başka bir deyişle devalüasyon, bir devletin resmi para biriminin diğer ülke dövizleri karşısında değer kaybettirilmesidir.
Bir ülkede altın ve gümüş değil, kâğıt veya tunç para tedavülde bulunursa onunla alışveriş yapmak tabüdir. Fakat soruda zikredüen durum vaki olursa yâni birisi meselâ evini bir milyon liraya satar ve parasım almadan evvel yüzde yirmi nisbetinde deve-lüasyon olursa İmam-ı A’zam’a göre her ne kadar bedel değer kaybedip, bir milyon, sekizyüzbin hükmüne iniyorsa da alışveriş sahihtir ve satıcı bir milyondan başka bir şey de hak etmez. Şâfiî mezhebi de böyledir (57).
Ebû Yûsuf a göre ise, alış-veriş vaki olduğu günde bir milyon liranın değeri ne ise evi satan da o kadar hak eder, müfta bih bu kavidir (58).
Ama misalimizde para yürürlükten kaldırılırsa İmam-ı A’zam’a göre alış-veriş batıl olur. İmâmeyn’e göre batıl olmaz. Ama Ebû Yûsuf e göre alış-veriş vaki olduğu gündeki kıymeti ne ise onu hak eder. Muhammed’e göre, yürürlükten kaldırıldığı günün son anında değeri ne ise onu hak eder (59).