Kolonya her yerde, evde, ticârethanede, otobüste halkın çoğu tarafından kullanılmaktadır. Bazı kimseler necis olduğunu söylüyorlar. Bu hususta fıkhın hükmü nedir?
Kolonya, günümüzde bilhassa güzel koku ve temizlik gibi amaçlarla yaygın bir kullanıma sahiptir. Alkollü olduğunu bildiğimiz nesneleri parfüm amacıyla da olsa kullanmak kerahetten hali olmayabilir. Daha dikkatli olmak takvaya uygun olandır. Şüpheden kurtaran yerinde bir tedbir olur.
Kolonya içinde alkol maddesi bulunduğundan necisdir. Üzümden imâl edilmiş olan şarap ile diğer maddelerden imâl edilmiş sekr veren her türlü rakı ve alkollü şeyler arasında fark yoktur, hepsi necistir. Bir yere isâbet ederse onu yıkamak icab eder. Şâfi’î mezhebinde asla buna cevaz veren olmamıştır. Onu kullanan kimse günahkâr olduğu gibi vücut ve elbisesinde değdiği yeri yıkamadan namaz kılarsa namazı bâtıldır.
Hanefî mezhebinde üzümden imâl edilmiş olan şarap kesinlikle necistir. Başka maddelerden imâl edilmiş olan alkollü madde hakkında üç görüş vardır.
1— Şarap gibi necâset-i muğallazadır.
2— Necâset-i muhaffafadır.
3— Tâhirdir.
En kuvvetli görüş şarap gibi olması görüşüdür (38).
Binâen’aleyh Şâfi’î olan kimsenin kolonyayı asla kullanmamasıgerekir. Hanefi mezhebinde fetvâ var ise de Hanefi’nin de ondan sakınması daha evlâdır.
(38) al-Dur al-Muhtâr c. 1, s. 213