İslâm hukukuna göre bir sünnetçi bir çocuğu sünnet etse ve bu sebeple çocuk helâk olur veya organı telef olursa mes’ul olur mu?
İslâm hukukuna göre ehil ve yetkili bir sünnetçi bir çocuğu sünnet ederse sonunda yara, kangren olup çocuğun ölümüne veya organının telef olmasına sebep olursa sünnetçinin kusuru olmadıkça sorumlu değildir (Es-Serahsi el-Mebsut c. 15 s. 104, Zeylaî Tebyil, c. 5, s. 137).
Bismillahirrahmanirrahim
Cenab-ı Hak, Bakara Sûresinin 286. Ayetinde mealen şöyle buyuruyor:
Allah bir kimseyi ancak gücünün yettiği şeyle yükümlü kılar. Onun kazandığı iyilik kendi yararına, kötülük de kendi zararınadır. (Şöyle diyerek dua ediniz): “Ey Rabbimiz! Unutur, ya da yanılırsak bizi sorumlu tutma! Ey Rabbimiz! Bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme. Ey Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmediği şeyleri yükleme! Bizi affet, bizi bağışla, bize acı! Sen bizim Mevlâmızsın. Kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et.”
Bir Hadis-i Şerifinde Peygamber Efendimiz (asm), “Eğer siz günah işlemeseydiniz, Allah sizi helâk eder ve yerinize, günah işleyip, peşinden tövbe eden kullar yaratırdı.”Müslim, buyurmuştur.
Onun için, “Bilerek, bilmeyerek her ne kadar günah işledimse, hepsinden nâdim oldum, pişman oldum!” diyerek tevbe-i istiğfar ederiz.