Büyük Melekler hangileridir ve vazifeleri nelerdir? Bir kısmı sırf ibâdet, tesbîh ve tehlîl ile meşgüldür. Allah’ın emriyle çeşitli görevleri yerine getiren ve gözle görülmeyen latif, ruhanî ve nuranî varlıklardır. Allahü Teâlâ’nın verdiği vazifeleri yaparlar. Her bir meleğin birden çok vazifesi olabileceği gibi, tek bir vazife için müekkel melekler de vardır. Arşın Cennet’in, Cehennem’in işlerini görürler. Bir kısmı insanları korurlar. Bir kısmı da insanların yaptıkları iyilik ve kötülükleri yazarlar. Meleklerin sayısını ancak Allah-u Teâlâ bilir. Kur’an’da ve hadislerde meleklerin sayıları hakkında açık bir bilgi mevcut değildir. Meleklerin temel görevleri, Allah’a kulluk etmek; O’nun emirlerini yerine getirmektir. Melekler yüklendikleri görevler itibariyle farklı isimlerle anılmışlardır.
Cebrâîl, Mîkâil, îsrâfîl ve Azrâîl aleyhisselâm, Meleklerin en büyükleridir.
Cebrâîl aleyhisselâm; Peygamberlere vahiy getirmeye memur melektir.
Mîkâîl aleyhisselâm; Yağmurların, rüzgarların ve ekinlerin meydana gelmesine memurdur. İsrafil aleyhisselâm; Kıyâmet’in kopmasına ve Âhiret Günü’nün başlamasına memurdur. Azrâîl aleyhiselâm; Canlı mahlûkların canlarını almakla görevlidir.
Mîkâîl, Îsrâfîl ve Azrâîl aleyhisselâm’m emrinde sayılarını bilmediğimiz kadar melekler vardır. Meleklerin sayısını ancak Allah-u Teâlâ bilir. Cenâb-ı Hakk`ı zikirle, O`nu noksan sıfatlardan tenzihle ve her türlü kemâl vasıflarıyla takdisle meşguldürler.
Bedîüzzaman Hazretlerine göre, insanlar ve cinler nasıl birer ümmet olarak Allah’ın Kelâm sıfatından gelen ve Kur’ân’da beyan edilen İlâhî emirleri ifa etmeye memur iseler; melekler de birer ümmet olarak Allah’ın İrade ve Kudret sıfatından gelen “tekvini”, yani kâinat ve yaratılışla ilgili emirleri yüklenmeye ve yerine getirmeye memurdurlar.