Gusül ne kadar geciktirilebilir? veya Veya gusül (boy abdesti) ne zamana kadar alınmalıdır.? Gusül abdesti gerektiren bir durum olduğunda veya meydana geldiğinde hangi sebeple olursa olsun yıkanmak gerektiğini boydan aşağıya her yere su ile temizlenmesi gerektiğini biliyoruz. Erkek olsun kadın olsun hiç fark etmez. İhtilam veya eşlerin cinsel birlikteliklerinden Erkeğin, kendinden gelen meninin kesilmesini gerçekleştirmek için meninin akmasından sonra, ya uyuması veya bir müddet yürüyüp gezinmesi veyahut da birkaç damla da olsa idrar çıkarması gerekir.
Peki gusül abdesti en geç ne zaman alınmalı? sorusu sorulduğu zaman bilinmelidir ki; Cünüp bir kimsenin yıkanmasını namaz vaktine kadar tehir etmesi bir günah sayılmaz. Fakat daha önce yıkanması sünnettir ve eftaldir. Bu konuda Kur’anı Kerim’de Maide suresi 6 ayette buyuruyor ki: Eğer cünüp iseniz, iyice yıkanarak temizlenin. Unutmamanız gereken şey şudur: Allah gusül abdestini, namaz kılınması için farz kılmıştır. Allah gusül abdestini, namaz kılınması için farz kılmıştır. Çünkü vücudumuzun herhangi bir yerinde görünür bir pislik veya kir-pas olmasa bile cünüb olan kimsenin ibadetlerini yerine getirebilmesi için mutlaka gusletmesi gerekir.
Dinimize göre her hangi bir sebepten dolayı cünüp olan yani gusül abdesti alması gereken bir kişi en fazla bir namaz vakti kadar süre cünüp olarak bekleyebilir. Buna göre gece gusül abdesti almanız gereken bir durumda yatabilirsiniz. Fakat sabah namazını kılmanız üzerinize farz olduğu için o vakit uyanmalı ve namaz kılmak için gusül abdesti almalısınız.
Lakin yatsı namazını kıldıktan sonra cünüp olanın sabah namazına kadar guslünü tehir etmesi caizse de hemen yıkanması elbette çok iyi olur.
(Cünüp olunca, çabuk gusletmeli! Çünkü kiramen kâtibin melekleri, cünüp gezenden incinir.) [Ey Oğul İlmihali]
İbni Âbidin hazretleri, Dürr-ül-muhtar şerhinde buyuruyor ki: “Cünüp olan her kadının ve erkeğin ve hayzdan ve nifastan kurtulan kadınların, namaz vaktinin sonuna o namazı kılacak kadar zaman kalınca, gusül abdesti alması farzdır.”