İpek ve altın, kadınlara has olarak kılınmıştır. Erkek içinse altın takılar takmak, ipek ve işlemeli giysiler giyinmek haram kılınmıştır.
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor ki: “Dünyada ipek giyen kimse, cennette onu giyemez.”
“İpek giymek ve altın takı kullanmak ümmetimin erkekleri için haram kılınmıştır. Huzeyfe b. Yeman (r.a.) da şöyle diyor: “Peygamber (s.a.v), altın ve gümüş kaplarda yemek içmekten ve ipek giyinip üzerinde oturmaktan bizi menetmiştir.” (Buhari)
Karışık kumaşlarda ipek fazla olduğu zaman bile giymek yine haramdır. Erkekler için altın da haramdır. Yüzük olsun başka bir şey olsun farketmez. Hz. Peygamber bir adamın elinde altın yüzük görünce çıkartmış ve ateş parçası şeylere hücum ederek elinize geçiriyorsunuz, buyurmuştur. (Müslim)
Abdullah bin Abbasın rivayetine göre Resul-i Ekrem Efendimiz (a.s.m.) bir zatın elinde altından bir yüzük gördü ve onu parmağından çıkardı, attı. Daha sonra şöyle buyurdu:
Sizden biriniz ateşten bir kor alıyor da, onu eline koyuyor. (Müslim, Libas vez-zînet: 53)
İslâmiyyet, temizlik ve güzellik dinidir. Allah’ın sınırları içinde kalmak şartıyla süslenmek helâldir. Yüce Allah şöyle buyurur: “De ki: Allah’ın, kulları için çıkardığı süsü ve güzel rızıkları kim yasakladı? De ki onlar dünyada mü’minler içindir, âhiret’te de tamamen mü’minlerindir.” (A’râf: 32)
Yalnız iki süs var ki, kimi kişi rivâyetlerine göre Hz. Peygamber (s.a.v.), bunları erkeklere uygun görmemiştir: Altın takmak ve saf ipek giymek (Tirmizî. Libâs. 1, 2: İbn Mâce, Libâs 19). Hz. Peygamberin “İpek giymeyin, çünkü onu dünyada giyen, (erkekler) âhirette giymeyecektir.”
Hz. Ali (r.a) şöyle buyurur:
“Allâh’ın Nebîsi (s.a.v) birgün sağ eline bir ipek, sol eline de bir altın alarak şöyle buyurdular:
«–Bu ikisi, ümmetimin erkeklerine kesinlikle haramdır».” (Ebû Dâvûd, Libâs, 11/4057)
Fakat Altının kıymetli bir maden oluşu insanoğlunun evveliyatına dayandığından(Kurânı Kerimdede ticari bir maden olarak zikrolunur) onu ziynet eşyası olarak muhafaza etmek yerine ekonomik bir imkan olarak kullanılmasını temin etmek,dahada mühim olanı erkeklerin,kadının fıtratına tabiatına uygun olan süslenme gösteriş gibi erkeğe hoş olmayan huylardan beri tutmak içindir.
Fakat bizlerin efendimizin yasakladığı bir hususu( ki en sağlam kaynaklarca nakledilmiş)nedenlerini çokta fazla teferruatıyla araştırmak yerine âmennâ ve saddaknâ dusturunca birebir tabi olmak icap eder kanaatindeyim,kısa bir hadise ile nihayet verelim. (Efendimiz s.a.v) Namazda iken cebrail a.s. gelir ve giymiş olduğu sol çorabında necaset olduğunu haber verir,peygamber efendimiz sağ ayağıyla sol ayağındaki çoraba basarak çıkartır.Selam verdiğinde görürki arkasında saf tutan ashab-ı kiram efendilerimizin tamamı aynı şekilde çoraplarını çıkarmışlar.Aynı muhammedi rûh ile yaşamayı birebir o hal ile hallenme dualarımızla..
“Peygambere itaat eden Allah’a itaat etmiş olur. Kim bundan yüz çevirirse, seni öylelerinin üzerine muhâfız olarak göndermedik; sen ancak doğru yolu gösterip tebliğ etmekle mükellefsin.”(Nisa, 4/80)