Namazlardaki oturuşlarda “et-Tahîyyâtü li’llahi…” diye başlayan dua hakkında bilgi verebilirmisiniz.
Sözlükte “şehâdet getirmek, tahiyyata oturmak; şahitlik istemek” anlamlarına gelen teşehhüd, fıkıh terimi olarak namaz kılarken ka‘dede kelime-i şehâdeti içeren Tahiyyat duasını okumayı ifade eder.Sahâbe ve tâbiîn dönemlerinde “tahiyyetü’s-salât, hutbetü’s-salât” adlarıyla anılan tahiyyata daha sonraki dönemlerde bu metnin sonundaki kelime-i şehâdetten dolayı teşehhüd ismi verilmiştir.
Namazların her iki rek’atında bu duâmn okunuşu bize vâcib olmuştur. Resûl-i Ekrem Efendimize Miraç gecesinde armağan edilmiştir. Bunun okunuşunda hem okuyana feyiz, hem de Allah’ı yüceltmek olduğundan her namazın iki rek’atmda okunması meşrû kılınmıştır. Bundaki özellikler sayılamayacak kadar çoktur.
Hanefîlere göre teşehhüde bir harf bile olsa ziyade yapmak tahrîmen mekruhtur. Çünkü namazdaki zikirler tesbit ve tayin edilmiştir ki bunlara bir ilavede bulunulamaz (İbn Abidin, a.g.e., I, 342).
Şâfiîlere göre teşehhüddeki; Tahiyyatın lafızlarını söylemek şart olmamakla beraber sünnettir. Bunların tamamını terkedip, geriye kalanlarını okumak da yeterlidir. Bu konuda Şafiî âlimleri arasında ihtilâf yoktur. Şafiilerin okuduğu ettehıyyatü duası yerine hanefilerin okuduğu duayı okumakla namaz bozulmaz.
Hanefi Mezhebine Göre Ettehiyyatü Duası:
Ettehıyyâatü lillahi vessalevâtü vettayibâtü esselâmüaleyke eyyühennebiyyü ve rahmetüllâhi ve berakâtühu esselâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhis salihıyn Eşhedüen lâ ilâhe illallâh ve eşhedü enne Muhammeden abduhu ve rasuluh.
Şafii Mezhebine Göre Teşehhüdde Okunan Ettehiyyatü duası:
Ettehıyyâtü’l mübârekâtü’s selavâtü’t tayyibâtü lillâh. Esselâmu aleyke eyyühennebiyyü ve rahmetullâhi ve berakâtuhû esselâmu aleynâ ve alâ ibâdillâhi’s-sâlihin. Eşhedüen lâ ilâhe illallâh ve eşhedü enne seyyidenâ Muhammeden rasuluh.