Sadaka Vermek Zekat Yerine Geçer mi?
Zekatın geçerli olması için bazı şartları vardır ki,Müslüman olan fakirlere verileceği gibi malı fakire temlik etmek gerekir. Zekat; dinin tarif ettiği ölçüde zengin olan Müslümanların yılda bir defa malının kırkta birini dinin belirlediği kimselere vermesidir. Zekât niyetiyle ayrılan mal, fakirlere zaman zaman ve parça parça verilebilir. Ancak fakirlere bir müddet tasaddukta bulunup zaman geçirdikten sonra, zekâta niyet edilmesi olmaz. O tasadduk, zekât yerine geçmez.
Allah için fakire verilen şeyde temlik yok ise o verilen şey zekat olmaz.(zekat olarak verse dahi zekat olmaz)
Temlik:Nisap miktarı olan maldan belli bir kısmını çıkarıp,mal sahibinden tamamen alakasını kesip fakir veya vekiline teslim edip mülk yapmak suretiyle Allah için vermektir.
Zekâtı fakire verirken niyet getirmek veya daha önce malın ya da paranın kırkta birini zekât niyetiyle ayırmak şarttır. Niyetsiz verilen bir mal zekât yerine geçmez.
Kendisine zekât farz olan kimse, gelen fakirlere sadaka verirken zekâta niyet ederse, verdiği mal veya para zekât yerine geçer. Çünkü zekâtta aslolan niyettir. Zekat verirken de zekat olduğunu söylemesi şart değildir.
Yıl sonuna kadar zekâta niyet etmeksizin fakir ve muhtaçlara dağıttığı sadakayı hesaplıyarak zekâta mahsup etmek caiz değildir. Yani böyle bir niyetle zekât ödenmiş olmaz.1 Ancak zekat niyeti ile verilmişse zekat yerine geçer.
1. Fetâvâ-yi Hindiyye – Es-Siraciyye.