İnsanlar her halükârda ya kederli, sıkıntılı; yahut huzurlu, sevinçli bir haldedir. İşte bunlardan bir taneside fakirlik veya yoksulluktur. Ama şunuda unutmamak lazımdır ki, Fakirin imtihanı ayrı zengininki ayrıdır. Her insan kendi konumunda en doğru olan davranışları sergilediği ve ihlasa muvaffak olduğu ölçüde Allah katındaki mevkii belli olur.
Değişik hadis rivayetinde yer alan Efendimizin (a.s.m) -meal olarak- şu ifadeleri arz ettiğimiz hususların gerçekliğinin delilidir: Hz. Aişe anlatıyor: Resulullah (a.s.m) hoşlandığı bir durumla karşılaştığında “Nimetleriyle, güzelliklerin tamamlandığı Allah’a hamd olsun” derdi. Aksine hoşlanmadığı bir durumla karşılaştığında ise, “Her halükârda Allah’a hamd olsun.” derdi. (Kenzu’l-Ummal, h. No:5027; 5028)
Sıkıntılı durumlarda da şükretmek “Olur ki hoşlanmadığınız bir şey sizin için hayırlı olur. Olur ki sevip arzu ettiğiniz bir şey sizin için şerli olur. Gerçeği Allah bilir, siz bilmezsiniz.” (Bakara, 2/216) mealindeki ayetin verdiği derse uygundur.
Bu duâ fakirlikten kurtulma duâsıdır. Fakirlik bir bakıma iyi, bir bakıma iyi değildir. Çünkü fakirlik şeytana mahsustur. Çok insan fakirliğinin yüzünden dininden olmuştur, beş kuruşluk bir menfaati için dininden olmuştur. Yalan yere şahitlik yapmıştır, buna benzer bir çok olaylar vukua gelmiştir. İşte bütün bunlar fakirliğin yüzünden meydana gelmiştir. Öyle ise Hakka sığınmak ve hakkımızda hangisi hayırlı ise onu istemek lâzımdır.
TÜRKÇE OKUNUŞU : (Allahumme Rabbessemâvati ve Rabbel arşil azîm. Rabbenâ ve Rabbe külli şey ‘in. Münzillettevrâti vel İncili vel kur’an. Fâlikal habbi vennevâ. Eû-zübike min şerri külli şey ‘in, ente âhizun binâsiyetihi. Entel evvelü feleyse kableke şey ’ün ve entel âhiru feleyse ba ’deke şey ‘ün. Ve ente ’z-zâhiru feleyse fevkake şey’ün ve entel bâtınu feleyse dûneke şey’ün. Akdi annaddeyne ve ağninî minel fakri.”
ANLAMI : “Ey yedi kat göklerin ve Arşı Azîm’in Rabbi. Tevrat, İncil ve Kur’an’ın Rabbi olan Allah. Buğdayı ve içindeki çekirdeği halkeden Allah. Herşeyden Sana sığınırım. Zira Sen onunla beni muhafaza ediyorsun. Sen Evvel’sin, Senden evvel hiç bir şey yoktur. Sen Âhir’sin, Senden sonra hiç bir şey yoktur. Sen Zâhir’sin, Senin üstünde hiçbir kuvvetyoktur. Sen Bâtın’sm, Senden daha gizli hiçbir şey yoktur. Benim borcumu öde ve Sen beni fakirlikten kurtar Rabbim.,,
Bu duâda Allahu zülcelâlden iyi ahlâk ve güzel amel istenmektedir. Fakirlikten kurtulma, belâlardan emin olma ve bilhassa nefsi emmârenin kötülüğünden kurtulma esası da vardır. Şeytanın şerrinden ve nefsanî arzulardan korunmak için sığınma vardır. Dünya ve âhiret saadetini istemek, kimseye muhtaç olmamak için bu duâya devam etmek çok yerinde olacaktır. Hayırlı işleri işlemek ve kötü işlerden sakınmak için yine bu duâya devam etmek gerekmektedir. Bundan başka sadakatle ameli sâliha yapabilmek, Allah’ın rızasına kavuşmak için yine bu feyizli duâya devam etmek icap eylemektedir.
Bu duâmn ölüm anında okunması veya hastalık anında devam edilmesi de çok isabetli olacaktır. İmanla ölmeğe ve meleklere güzel güzel cevap vermeğe medar olacak, şehadet kelimesini getirerek teslimi ruh eyleminin yegâne vasıtası olacaktır. Bu husus bir çok âlim tarafından tecrübe ile bilinmiş ve bu husus tavsiye edilmiştir.
İnsan, bu tavsiyelere uymalı ve bu duâyı ve buna benzeyen bu kitaptaki duâlara samimi kalb ile devam eylemelidir. Cenab-ı Hak duâlarımızı kabul buyursun, şeytanın şerrinden ve nefsin azgınlığından bizleri muhafaza eylesin. Âmin.