Ramazan ayında sadaka-ı fıtır verirken, bunu söylemek gerekir mi?
Sadaka-ı fıtır olarak vermeye niyet etmek kafidir. Fakire verirken bu benim fıtır sadakamdır demek veya fitremdir demek karşıdakine sözlü olarak söylememiz şart değildir. Lakin içinizden geçirebilirsiniz. Ancak niyet ettiği taktirde fakire bunun fitre olduğunu söylemesi gerekmez.
Ayrıca “aldım / kabul ettim” gibi sözleride söylemek şart değildir. Veren kişi fitre niyetini taşıması yeterlidir. Hatta karşı tarafı incitmemek için söylenmemesi daha iyi olur. Yalnız hem daha önce niyet etmemiş, hemde fakire verirken fitre olduğunu söylemedi ise fitre eda edilmiş olmaz.
Bazı Mâlikî fakihlere göre fakirleri inciteceğinden verilen şeyin sadaka veya zekât olduğunu söylemek mekruhtur.
Zaten niyet kalbidir, dil ile söylemek gerekmez. Hatta zekât ve fitre gibi şeyleri fakire verirken, (bayram hediyesi gibi) başka bir bahaneyle vermek daha uygundur. Yeter ki içimizden bunun zekât veya fitre olduğuna niyet edelim.
Tabii ki, başka bir kimseye vermek üzere birini vekil edebilirsiniz. Vekâlet verdiğinizde, içinizden geçireceğiniz niyetiniz yeterli olacaktır. Vekil malı sahibine teslim edeceği zaman, içinden yapacağı niyet de geçerlidir.
Aslında niyet, yaptığımız işin mahiyeti / maksadı hakkında içimizde duyacağımız temayül ve kararlılıktır.