Bir kimse elde ettiği gayr-i meşrû bir servet ile Hacca giderse durumu nasıldır? Veya haram para ile hacca gitmek caiz midir?
Haram para hiçbir zaman hayır yolunda harcanamaz. Peygamber Efendimiz (sav), helal para ile hacca gitmeyi, helal paradan sadaka vermeyi, helal paradan yetimleri miskinler doyurmayı tavsiye ediyor. Mesela bir fakirin ne suçu var ki faiz ve haram yoldan kazanılan parayı yesin. Bu parayı fakire yedirme hakkın yoktur. Onun vebalini alamazsın fakat bu parayı bazı devlet kurumlarına verebilirsin. Gayrimeşru kazanç, bir mü’minin maneviyatına zarar verdiği gibi onun nesline de zarar verecek bir potansiyel taşır. Nitekim haramla beslenen bir toplumdan, haramları irtikâp eden haramzâde bir nesil geleceği ifade edilmiştir.
Gayr-ı meşru olarak elde edilen servet ile hacca giden kimsenin farzı sâkit olur. Ancak edâ ettiği hac sevabından istifade etmez. Cenab-ı Allah, hacca giden kimsenin kul hakkı hariç bütün günahlarını bağışlar. Ancak İslâm’ın kabul etmediği bir yoldan kazanılan mal ile hacca giden kimse bu ihsân-ı İlahîden mahrum olur. Bunun için, hacca gitmek isteyen kimseye önce zimmetindeki kul haklarını iade edip tevbe etmeli, sonra mübâh bir para ile Allah’a yönelmelidir.