Bir gayr-i müslime kamyon, kamyonet gibi vasıta ile içki taşımak caiz midir?
Öncelikle şunu ifade edelim ki, içki, İslam inancında pek netameli bir konudur. İçkinin hiç bir zararı olmasa bile, Allah yasakladığı için içmemek gerekir. Bununla beraber içkini zararlı olduğunu bütün dünya kabul ediyor.. Evet, Kuran’da açıkça “içkiden uzak durun şeytan işi bir pisliktir bu” [i] denir
Bir gayr-i müslime kamyon ve kamyonet gibi bir vasıta ile içki taşımak İmam-ı Şâfiî ile İmâmeyne göre haramdır. Çünkü içki sebebiyle Hz. Peygamber’in lânetlediği on kişiden birisi de içki taşıyandır. Bu aynı zamanda Allah’ın yasakladığı bir şeyin işlenmesi için yardım sayılır, ancak, İmâm A’zam’a göre caizdir. Alınan ücret de haram sayılmaz (al-Fetavâ’l-Hindiye c. 4, s. 450).
Bu ihtilâf, İslâm dininde yasak olan her şeyde câridir. Yâni bir şey İslâm dininde yasak olduğu halde müslüman bir kimsenin bir gayr-i müslim için onu taşıması, koruması İmâm-ı A’zam’a göre caiz, diğer imamlara göre caiz değildir. Müftabih olan da budur.
Hiç şüphesiz içkiyi haram kılan âyetler inmeden önce içki kullanılıyordu. Çünkü henüz haram kılınmış değildi. Çünkü o insanlarda içki bağımlılığı Müslüman olmazdan öncesine dayanıyordu. Cenâb-ı Hak ise, Müslümanların önceki davranışlarını affetmiş ve günahlarını bağışlamıştır.
Bununla berâber, içkiyi haram kılan âyet öncesinde Müslümanlar içkinin ne iğrenç bir şey olduğunu kendi aralarında konuşur dururlardı. Meselâ bu dönemde Hazret-i Ömer’in (ra) defalarca, “Yâ Rabbi! İçki hakkında bize açık ve kesin bir beyanda bulun!” diye niyazda bulunması bunun ilk göze çarpan ibretli örneklerindendir. Cahiliye devrinden beri kullandıkları halde, içkinin kötülüğünü yeni fark ediyor oluşları, Müslüman olduktan sonra ruhlarının aydınlanmaya, kalplerinin kemâlât mertebelerinde yükselmeye başladığının göstergesiydi.