Müslüman olmayan bir kimse, bir müslümanın evini kiralayıp içinde oturarak içki içmek gibi gayrimeşrû şeyleri yapsa ev sahibi mes’ul olur mu?
Bir kimse evini içki içip, haça tapan bir gayrimüslime kiraya verirse, dînen mes’ul değildir. Çünkü onu kiraya vermekten gaye meşrû olmayan şeylerin işlenmesi değildir.
Gaye içinde oturmaktır. Yine evini günahkâr ve münkeri işleyen bir inüslümana da verse durum değişmez.
Kuran’da açıkça “içkiden uzak durun şeytan işi bir pisliktir bu” denir ama sadece bu denmez. Bu ayetin bir de öncesi vardır. Dahası bu ayet dışında içki ile ilgili sözlerin de yer aldığı ayetler vardır.
Örneğin Nahl 67’de geçen ayet şöyledir: “Hurma ve üzümden hem içki hem de güzel gıdalar temin ediyorsunuz. İşte bunda aklını kullanan kimseler için büyük ibret vardır”. Dikkat edilirse bu ayette içki aleyhinde herhangi bir işaret yok. Yine şu ayette içki konusundadır: Senden şarap ve kumar hakkında sorarlar/bilgi edinmek isterler. De ki; her ikisinde hem büyük günah, hem de insanlar için yararlar vardır. Ancak günahları yararlarından daha büyüktür.”
Tarihsel olarak ise Nahl, Bakara, Nisa, Maide, surelerinde gördüğümüz üzere içki tedricen yasaklanmıştır. Öyle ki içki önceleri hiç yasak değilken, toplumda içkiden dolayı ortaya çıkan rahatsızlıklar bu yasağın hazırlayıcısı olmuştur. “Ey iman edenler, sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar namaza yaklaşmayınız.”
ayeti bu durumu açıkça ortaya koyar. Diyeceğimiz İslam inancında içkinin kötülüğü kimi gelişmelerin neticesinde vuku bulmuştur ve içki dönemin koşullarının bir sonucu olarak yasaklanmıştır.