İnsan hem iyilik hem de kötülük yapmaya uygun yaratılmış vir varlıktır. Her insanda her zaman doğru veya iyilik yapamıyor. Bazen dengesini kaybedip günaha girebiliyor. Bu nedenle Töbeyi asla elden bırakmamak lazımdım. Her zaman iyiliklere sevaplara sevinmeli ama yapmış olduğu kötülüklere veya günahlara pişman ve tevbe etmeliyiz. Bu ndan dolayı günahları silen ve temizleyen yada günahların affı için okunacak bir kaç dua derledik.
Biz burada tövbeyi açık ve anlaşılır bir tarzda tarif edecek olursak şöyle diyebiliriz: Tövbe; yapılan kötülüğü, işlenen günahı veya kabahati günah olduğunu bilip, onu bırakıp terk ederek Allah’a dönmek, O’ndan affetmesini, bağış lamasını dilemek, yaptıklarından pişman olduğunu da belirterek yalnız Allah’a yal varmak demektir.
Her günahın affı için, kalb ile tevbe etmek ve dil ile istiğfar etmek ve beden ile kaza etmek lâzımdır. Cenâb-ı Hak’tan pişmanlıkla, ihlâsla af dileyen kimsenin tüm günâhlarının bağışlanacağını bizzat Peygamber Efendimiz müjdeliyor.
TÜRKÇE OKUNUŞU : Kul yâ ıbâdiyellezîne esrefû alâ enfusihim lâ taknetû min rahmetillâhi, innallâhe yagfiruz zunûbe cemîâ (cemîan), innehu huvel gafûrur rahîm (rahîmu).
ANLAMI : De ki: “Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah, bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.” (Zümer, 53)
Yüz kere tesbîh etmek, yâni “Sübhânallah-il-azîm ve bi-hamdihi” demek ve sadaka vermek ve bir gün oruç tutmak, çok iyi olur.
“Sübhânallahi ve bi-hamdihi sübhânallahil-azîm.” Bunu, her gün ve her gece yüz kerre okumalıdır.
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: