Gusül gerektiren bir hal olduğu zaman yapılmasında mekruh olan bazı durumlar vardır. Öncelikle ister kadın ister erkek olsun cünüplük (cenabetli) bir durum söz konusu olduğu zaman hemen ilk yapması gereken üzerindeki guslü yani boy abdesti alması lazım gelir. Özellikle bir namaz vakti geçirmeden yıkanmak ise farzdır.
Ayrıca üzerinde gusletmek farz olan bir kişinin dini kitapları eliyle tutup okuması, elini ağzını yıkamadan yiyip içmesi mekruhtur. El ile tutmayıp yer üzerinde bulunan bir sayfaya veya bir levhaya Kur’an’dan yazı yazmak. Bu da İmam Muhammed’e göre mekruhtur.
Kişi cünüpken birşey yemek veya bişeyler yiyebilir. Ama öncelikle ellerini ve ağzını yıkadıktan sonra yiyebilir. Bununla beraber cünüp olarak yemek içmek, uyumak haram değildir. Konuyu haram ve helal noktasından değerlendirmek böyledir.
Cünüpken insanların yeme ve içmesinin nasıl olacağını yine Rasulullah (s.a.v.)’ın sünnetinden öğrenelim. Rasulullah (s.a.v.), cünüpken yemek ve içmek istediğinde ellerini yıkar ve sonra yer içerdi.
“Peygamber (s.a.v.), cünüpken yemek yemek veya uyumak istediği zaman abdest alırdı.”
Cünüp olan kimsenin yemek içmek için sadece ellerini yıkaması yeterlidir, ancak abdest alması daha iyi olur.
Nesâî, Taharet 163-166
Nesâî, Taharet 163