Guslün sünneti kaçtır? Bu sorunun cevabını yazmadan önce şunu söylemekte fayda görüyoruz. Sünnet kelimesi yerine göre, farklı anlamlarda kullanılır. Farz, Vacip ve Sünnet arasındaki fark: Farzı inkar eden kimse dinden çıkar, vacibi inkar eden kimse dinden çıkmaz ama günah işlemiş olur, sünnette vacip kadar olmasa da inkar eden kimse yine günah işlemiş olur. Hadis-i şerifte buyuruldu ki Allah’ın kitabına, Peygamberin sünnetine sarılırsanız hiç sapıtmazsınız. Peki guslün sünneti nelerdir? bun maddeler halinde sıralayalım.
Guslün Sünnetleri:
1- Gusle Besmele ve niyet ile başlamak.” Euzü Besmele ” çekildikten sonra, ” Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya ” diye niyet ederek başlamak sünnettendir. Besmele ve niyetin gusül abdesti almaya başlandığı anda yapılmaya başlanması ayrıca sünnettir
2- Avret yerini yıkamak ve bedenin herhangi bir yerinde pislik varsa onu temizlemek.
3- Gusülden evvel abdest almak.
4- Abdestten sonra, önce başa, sonra sağ omuza, sonra sol omuza su dökmek, bu işlemi aynı sıralamayla üç defa tekrarlamak. Abdest aldıktan sonra, evvelâ üç kere başa, sonra üç defa sağ omuza, sonra da üç defa sol omuza su dökünmek. Suyu her uzva ilk döküşte her yerini iyice ovalamalıdır. İmam-ı Mâlik ile Ebû Yûsuf`a göre, gusülde bedeni ovmak (delk) farzdır. Bir kimse ağzına ve burnuna su alıp temizledikten sonra, akar suya ve büyük bir havuza, yahut da denize bütün vücuduyla dalsa, gusletmiş olur. Bu halde iken bir de kımıldar, suyun içinde hareket ederse, gusüldeki sünnetlere de riayet etmiş ve sünnet üzere gusül abdesti almış demektir.
5- Guslederken çok fazla veya çok az su kullanmaktan kaçınmak.
6- Kimsenin göremeyeceği bir yerde yıkanmak.
7- Tenha bir yerde yıkanılsa bile, avret yerini açmamak.
8- Guslederken konuşmamak.
9- Gusül bitince bedeni bir havlu ile kurulamak.
10- Gusülden sonra çabucak giyinmek.