Geçici bir evlilik veya günübirlik bir nikah dinimiz islam’da böyle bir usül ve kaide yoktur olamazda. Bu nedenle dört mezhebe göre böyle bir akit yapmak batıldır caiz değildir. Nikah yaptıktan sonra istediğim zaman boşanır istediğim zaman nikahımı yaparak kafanıza göre takılamazsınız. Böyle bir nikâhı kabul etmenin elbette imkân ve ihtimali yok! Ehl-i Beyt mektebi böyle serseri, başı-boş ve hiçbir hukûkî düzenlemesi olmayan bir nikâhı kabul etmez; şiddetle reddeder.
Bu sebeple Zannedildiği gibi, mahremsiz hacca gidemeyen hanımların biriyle nikâhlanıp da hacca gitmeleri hac dönüşünde ise bu nikâhı bozup tekrar bekâr hayata dönmeleri diye İslâmî bir usul yoktur. Sırf mahremi olsun diye böyle bir usule başvurmak aslâ İslâmî değildir. İslâm, ahlâk ve iz’an dinidir. Namus ve iffet hâzinesidir. Hacca gidip dönünceye kadar müddetli bir nikâhı asla kabûl etmez. Buna, nikâh-ı muvakkat denir. Muvakkat nikâh, yani aile hayatı kurma niyetinin dışmda yapılan müddetli nikâh, nikâh değil; aldatıcı ve gayr-i meşrû münasebeti kolaylaştırıcı bir safsatadır.
Müşterek âile hayatı kurup beraber yaşama niyeti dışında nikâh yapılmaz. Şayet hacca gitmek üzere olan iki hacı adayı böyle bir karara vardılar da müşterek âile hayatı ve ömürleri boyunca birlikte yaşamayı kabûl ederek nikâh yaparlarsa bu meşrû bir durumdur. Hacla alâkalı değildir, âile hayatı kurup yeni bir hayata başlamaktır. Sadece hacca gidebilmek için yapılan bir nikâh değildir. Zira nikâhta müddet bâtıldır. Şu kadar müddet birlikte yaşamak şartıyla nikâh yapıp evleniyoruz, şeklinde bir nikâh asla meşrû değil-
dir. Bu noktanın iyi bilinmesi, İslâm’a bühtan ve isnadda bulunanların reddedilmesi gereklidir.