Hacc vâciblerinden birisini terkedenin hükmü nedir ? Haccın rükün ve şartlarının yanında bir de vâcip olan törenleri (menâsik) vardır. Haccın vâcipleri de kendileri müstakil birer nüsük olan “aslî vâcipler” ve başka bir nüsüke bağlı olan “dolaylı (fer‘î) vâcipler” olmak üzere ikiye ayrılır. Hanefî mezhebinde haccın aslî vâcipleri sa‘y, Müzdelife’de vakfe, şeytan taşlama, halk veya taksir ve vedâ tavafı olmak üzere toplam beş törenden (nüsük) ibarettir. Bunlardan sa‘y ile halk veya taksir, hem hac, hem de umrede vâciptir. Diğer üçü ise umrede yoktur. Bu bölümde sadece aslî vâcipler kısaca açıklana- caktır. Fer‘î vâcipler yeri geldikçe bağlı oldukları menâsikle birlikte ele alınmıştır. Hac’da bir vâcibi terkeden kişi, bir koyun keser. Bulamazsa üç gün Hac’da, yedi gün memleketinde olmak üzere on gün oruç tutması lâzım gelir.
Haccın farzları nelerdir?
1- İhrama girmek: Hac için ihrama girmek şarttır. İhram, hacca veya umreye niyet ederek, aslında helâl olan bazı davranışları ihram süresi içinde kendisine haram kılmak demektir.
2- Arafat’ta vakfe yapmak: Arefe günü, güneşin tepe noktasına gelmesinden itibaren, bayramın birinci günü tan yeri ağarıncaya kadar “bir süre” Arafat’ta durmaktır.
3- Kâbe’yi ziyaret tavafı yapmak: Bayramın birinci günü tan yeri ağardıktan sonra Kâbe’yi tavaf etmektir.
Haccın vacipleri nelerdir?
1- Müzdelife’de vakfe yapmak.
2- Şeytan taşlamak.
3- Saçı kestirmek veya kısaltmak.
4- Safa ile Merve arasında say etmek.
5- Veda tavafı yapmak.
Haccın sünnetleri nelerdir?
1- Kudüm tavafı yapmak.
2- Hacda imamın hutbe okuması.
3- Arefe gecesini Mina’da geçirmek.
4- Bayram gecesini Müzdelife’de geçirmek.
5- Kurban kesme günlerinde Mina’da kalmak.
6- Muhassab’da bir süre dinlenmek.