Haccın fazları olduğu gibi sünneteri’de vardır. Yani Hz Peygamberimizin Sallallahu Aleyhi Vesselem’in hac esnasında söylediği veya yaptığı hal ve davranışlardır. Gecen konumuzda haccın farzları terkedenin hükmünü açıklamıştık. Bu sefer Hac’ta olan biri sünneti terkederse hükmü veya cezası nedir ? sorusunu açıklayacağız inşaallah. Öncelikle Hac, lûgatta, saygı değer makamları ve diğer yerleri ziyaret kasdında bulunmaktır. Din deyiminde ise: “Arafat’da özel vaktinde bir mikdar durmaktan ve ondan sonra Kâbe-i Muazzama’yı usulü üzere tavaf ederek ziyaret yapmaktan ibarettir. Hac yapan kimseye Hâcc (Hacı) denir. Bunun çoğulu “Hüccac”dır.
Evet yukardaki soruya gelirsek hac’da olan biri sünnetti derk ederse hükmü nedir sorusunun cevabı ise Hac’da bir sünneti terkedene bir şey lâzım gelmez. Lakin sünnetleri’de yapmaya çalışırsa çok daha sevaplıdır ve faziletlidir. Çünkü Hac ibadetini eda eden kişinin nefsi kötülüklerden arınıp tertemiz hale gelir, ihlâslı olur, maneviyatı güçlenir, yaşantısında olumlu gelişmeler görülmeye başlar, imanı kuvvetlenir. Sünnetlerin yerine getirilmesi haccın sevabını arttırır. Mazeretsiz terki mekruhtur. Fakat sünnetlerin terkinde herhangi bir maddî ceza gerekmez. Haccın vâcipleri gibi sünnetleri de “aslî” ve “fer`î” olmak üzere iki kısımdır.
İhramlının Mekke’ye Girerken Yapması Gereken Şeyler
İhramlı kişinin Mekke-i Mükerreme’ye girerken yapması gereken sünnet, müstehap ve mendup türünden bazı işler vardır ki, bunları şöyle sıralayabiliriz:
a) İhramlının Mekke’ye girerken gusletmesi sünnettir. Bu gusül kudüm tavafı için olmayıp temizlik amaçlıdır. Şu halde Mekke’ye girecek olan ihramlı kadın âdet halinde bulunsa bile bu guslü yapmalıdır.
b) İhramlının Mekke’ye gündüzleyin girmesi müstehaptır. Kâbe-i Muaz-zama’yı tazimde bulunmak maksadıyla onunla karşı karşıya gelmek için giriş, Mekke’nin üst tarafında Bâb-ı Muallâ diye bilinen kapıdan yapılmalıdır. Mekke’ye giren kişi, eşyalarını güvenli bir yere bıraktıktan sonra ilk iş olarak Mes-cid-i Harâm’a gitmelidir. Gündüzleyin girildiğinde mescide Benî Şeybe kapısından girmek menduptur. Girerken telbiye getirmek, tevazu ve huşu halinde olmak gerekir. Kabe ilk görüldüğünde elleri kaldırıp tekbir ve tehlil getirilmeli ve şu duaokunmalıdır:
“Allahım! Şu beytin şeref, azamet, üstünlük ve heybetini artır. Onu hac veya umre yaparak tazim edip şerefine şeref katanların şeref, üstünlük, azamet ve iyiliklerini artır. Allahım! Sen noksanlıklarından salimsin. Esenlik senden gelir. Bizi esenlik içinde yaşat.”
Mescid-i Harâm’a giren kişi yukarıdaki duayı okuduktan sonra Kabe’yi tavaf eder.