Ramazan-ı Şerif de hasta olan kimse oruç tutmayabilir. Kur’ân-ı Kerîm, hasta ve yolcu olan kimselere oruç tutmama ruhsatını vermiştir. Fakat oruç tutmamayı mübah kılan hastalığın ölçüsü nedir?
Oruç beden ile yapılan, İslam ile şereflenmiş, akıllı, baliğ olmuş (çocukluktan çıkıp erkeklik ve kadınlık çağına girmiş), sağlıklı ve mukim olanlara farz bir ibadettir. Bütün ilmihal kitaplarında da yazdığı gibi şartlardan biri sağlıklı olmaktır, hasta olanlara hastalıkları süresince oruç ibadeti farz değildir.
Kur’an’da ve hadislerde, dinde insanlara zor gelecek hiçbir yükümlülü- ğün bulunmadığına sıklıkla işaret edildiğini, herhangi bir sıkıntı ve meşakkatin bulunduğu durumda da mükelleflere birtakım kolaylık ve ruhsatların tanınmış olduğunu biliyoruz.
Oruç, uzmanlar tarafından sağlıklı kişilerde midenin dinlenmesi ve vücutta detoks etkisi yapması nedeniyle yararlı bulunurken; hastalar için ise bazı sağlık problemlerini beraberinde getirmesi nedeniyle önerilmiyor.
Oruç tutmamayı mübah kılan hastalığın ölçüsünü fakihlerimiz şu şekilde beyan etmişlerdir:
1— Oruç tutmakla hasta olan kimsenin çok sıkıntı çekmesi,
2— Oruçtan dolayı ölüm tehlikesinin bulunması,
3— Oruçtan dolayı hastalığın artması veya şifanın gecikmesi.
Bugün güvenilir doktorların beyanlarına göre oruç tutmamayı mübah kılan hastalıkların bazıları şunlardır:
1— Son safhada bulunan kalp hastalığı,
2— Verem ve ciğer iltihabı hastalığı,
3— Kanser hastalığı,
4— Şiddetli böbrek iltihabı, Bu bekleyiş, hem çocuk nesebinin doğru tespiti için gerekli, hem de boşanmış olmanın meydana getirmesi muhtemel psikolojik sarsıntının aşılması için lüzumludur. Aile kurumunu yeniden teşkil ederken gereken saygı ve özenin gösterilmesinin de zaruri bir sonucudur.
5— İdrar yollarında iltihapla birlikte taşın bulunması,
6— İleri safhada damar sertliği,
7— Mide veya bağırsaklarda ülserin bulunması,
8— İleri safhada şeker hastalığı.