İnsanlar günlük hayatlarında farklı hastalıklara yakalanabiliyorlar. Bu hastalıklardan kurtulmak için değişik yöntemler bulunmaktadır. İnsan hastalandığında ilk olarak kendisi doktorluğunu yapacak. Hastalıklara karşı en iyi ilaç önceden tedbir almaktır. Hasta olduğumuzda muhakkak tıbbi olarak bir doktora başvurmamız gerekir. Doktorların uyguladığı tedaviye uymalıyız. Ondan sonra ellerimi açıp Allah’u tealaya dua edecek.
Hadîs-i şerîfde: “Bir kul hastalanıp, sonra iyileşince, hâli iyi olmazsa, yanındaki hafaza melekleri, biz onu iyileştirdik, ama o âfiyyet bulmadı, ya’nî hâlini düzeltmedi derler” buyuruldu.
Aile fertlerinin birinin hastalanması halinde Efendimiz (asm) mübarek elini hastanın alnına koyardı ve şöyle duâ ettiği olurdu:
“Allahümme Rabbenâ. Ezhibi’l-be’se, işfi, ente’ş-Şâfi. Lâ şifâen illâ şifâüke, şifâen lâ yuğâdiru sekamen.”
(Allah’ım, sen bütün insanların Rabbisin. Bu hastanın ızdırabını gider. Şifa ver. Şifayı veren sensin. Senden başka şifa yaratan yoktur. Ancak senin şifan vardır. Bu kuluna da hastalıktan eser bırakmayacak şekilde şifalar ihsan eyle.)
Ebû Saîd ve Ebû Hüreyre (r.a.) Hazretleri, aşağıdaki dua hak kında Peygamberimizin şöyle söylediğini rivayet ediyorlar:
«Her kim hastalığında bunu okur ve sonra ölürse cehennem ateşi onu yiyemez.
Peygamberimizin söylediği dua şudur:
Okunuşu : Lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Lâ ilahe illallâhü vahdeh. Lâ ilâ-he illallâhü vahdehû lâ şerike leh. Lâ ilâhe ülallâhü lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü. Lâ ilâhe illallâhü velâ havle velâ kuvvete illâ billâh.
Mânası: «Allah’dan başka ilâh yoktur. Allah en büyüktür. Allah’tan başka ilâh yoktur, O Allah birdir, O’nun ortağı yoktur. Allah’tan başka ilâh yoktur, mülk O’nundur, hamd O’na mahsustur. Allah’tan başka ilâh yoktur. Güç ve kuvvet ancak Allah iledir.»
Hasta iken şu düâyı çok okur: “Lâ ilâhe illâllahü vahdehü lâ şerîke lehü lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyî ve yümîtü ve hüve hayyün lâ yemûtü ebeden. Sübhânellahi Rabbil ibâdi ve rabbil bilâd. Vel hamdü lillâhi kesîren tayyiben mübâreken fîhi alâ külli hâl. Vallahü ekberü kebîren, celâlullahi ve kibriyâühü ve azametühü ve kudretühü bikülli mekân. Allahümme in künte kadayte aleyyel mevte fağfirlî verhamnî min zünûbî ve eskinnî cennete adnin.”
Hazret-i Âişe anlatır: Resûlullah’dan duydum: “Birinize derd, keder, hastalık gelince, üç defa “Sübhâneke innî küntü minezzâlimîn” desin” buyurdu.
Hazret-i Enes anlatır. Resûlullah’a bir köylü gelip, “ben hastayım, yediğim içtiğim karnımda durmuyor; iyi olmam için bana düâ et” dedi. Resûlullah: “Bir şey yediğin veya içtiğin zaman,“Bismillâhillezî lâ yedurru me’asmihî şey’ün fil-ardı ve lâ fissemâi ve hüves-semî’ul alîm, yâ hayyü yâ kayyûm” söyle, büyük de olsa, hastalık sana zarar vermez” buyurdu.
Peygamberimiz Eshâbına, bütün ağrı ve ateşli hastalıklar için: “Bismillâhil kebîr eûzü billâhil azîm min şerri külli ırkın ne’ar ve şerri harrin-nâr” düâsını okumağı öğretirdi.
Çok teşekkür ederim sayenizde okunacak duaları öğrendim
Hasta olduğumda bu duaları okuyacağım ve sayenizde iyileşeceğim.