Abdesti bozan veya bozmayan durumlar tabiki vardır. İbadetin özünden olan abdest özellikle namaz için çok önemlidir. Namaz kılan bir kişi namaz başındayken bile Rabbini ahiretini düşünerek ağlasa bile ne abdesti nede namazı bozulmaz. Ayrıca Gözlerin yaşarması ise hangi sebepten olursa olsun abdesti bozmaz. Bu yüzden ister namaz öncesinde ister namaz esnasında gözleriniz yaşardığında abdestiniz bozulmayacağı için bu durumda namaz kılmanızda/namaza devam etmenizde herhangi bir sakınca yoktur.
Ancak göz ağrısı gibi hastalıktan meydana gelen akıntının abdesti bozacağı, böyle kimsenin özür sahibi sayıldığından her namaz için vakit girince abdest alması lâzım geleceği Bedayi’us-Sânayi’de yazılıdır.
Böyle durumlarda ihtiyata riayet etmek elbette iyidir. Hattâ başka mezhepte bozar denilen şeyi yapmamak da müstehabdır. Mesela Şâfiî mezhebinde çıplak olarak hanımının veya yabancı kadının eline dokunmak abdesti bozar. Hanımına dokunan Hanefî’nin, meşakkat yoksa, yeniden abdest alması müstehab olur. Her zaman ihtiyatlı hareket etmek iyi ise de, meşakkat olunca, kendini zorlamayıp, ruhsatla amel etmek daha iyidir.
Ayrıca şunuda söylemek gerekir ki soğan doğrarken gözden akan yaş abdesti bozmaz.
Abdesti Bozan Şeyler
Abdestli olan bir kimsede aşağıdaki hallerden biri meydana gelirse abdesti bozulur:
1) Vücudun herhangi bir yerinden kan, irin ve su çıkmak,.
2) Ağız dolusu kusmak,
3) Tükürdüğü zaman tükrüğünün yarısı veya daha fazlası kan olmak,
4) Küçük veya büyük tuvalet yapmak, arkadan yel çıkmak,
5) Bayılmak ve sarhoş olmak,
6) Namazda gülmek (namaz dışında gülmek abdesti bozmaz),
7) Uyumak.