Hayatta insaların imtihanlarından biri’de hasta olmaktır. Kimileri hastane yatağında kimileri ağır bir hastalıktan kurtulmak için mücadele vermektedir. Yüce Rabbimiz öncelikle hepimize sağlık ve sıhhat versin. Bugün kü makalemiz’de Hastanın iyileşmesi için dua olarak derledik.
Her hastalığın bir tedavisi vardır. İnsanlar, doğrudan veya dolaylı yollarla sebep oldukları hastalıkların tedavisini araştırmakla sorumludur. Çünkü vücudumuz, sağlığımız bize emanettir. Hastalıklardan korunmak bir vazife olduğu gibi, hasta olunca merak etmemek, sabır içinde şükretmek de mühim bir vazifedir.
Duanın, dua ile kazanılacak moral ve hastalığa direnme gücünün tedavide payının büyük olduğu tıp otoritelerince de kabul edilmektedir. Hastalara hakikî teselli kaynağı îmandır. İmanlı hastalar îmanın verdiği teselli kuvvetiyle, nuruyla hastalığın âhirete ait sevabını düşünür, sabreder, şükreder, dua edip yalvarır. Allah’tan afiyet ister.
Hadîs-i şerîfde buyuruldu ki,
TÜRKÇE OKUNUŞU : Lâ ilâhe illâ ente sübhâneke innî küntü minezzâlimîn’ i kırk defa okursa, şehîd olarak vefât eder. Şifâ bulursa, bütün günahları afv olur.”
Eshâb-ı kirâmm büyüklerinden Osman bin Huneyf bildiriyor: İyi olması için duâ isteyen bir âmâya, hadis-i şerifte bildirildiği şekilde abdest alıp, iki rekât namaz kılmasını, sonra
TÜRKÇE OKUNUŞU : “Allahümme innî es’elüke ve eteveccehü ileyke bi-Nebiyyike Muhammedin Nebiyyirrahme, yâ Mu-hammed innî eteveccehü bike ilâ Rabbî fî hâcetî-hâzihî, li tukda li, Allahümme şeffî’hu fîyye” duâsım o-kumasmı emretmiştir.
Şu dualar Peygamberimiz (asm)’in hastalara okuduğu dualardır:
“Es’elü’llâhe’l-azîm. Rabbe’l-arşi’l-azîm en yeşfiyeke.”
(Arş-ı Azimin Rabbi olan Allahü Azîmüşşan’dan sana şifalar ihsan etmesini dilerim.)
Aile fertlerinin birinin hastalanması halinde Efendimiz (asm) mübarek elini hastanın alnına koyardı ve şöyle duâ ettiği olurdu:
“Allahümme Rabbenâ. Ezhibi’l-be’se, işfi, ente’ş-Şâfi. Lâ şifâen illâ şifâüke, şifâen lâ yuğâdiru sekamen.”
(Allah’ım, sen bütün insanların Rabbisin. Bu hastanın ızdırabını gider. Şifa ver. Şifayı veren sensin. Senden başka şifa yaratan yoktur. Ancak senin şifan vardır. Bu kuluna da hastalıktan eser bırakmayacak şekilde şifalar ihsan eyle.)
Eshâb-ı kirâm, Resulullahm tavsiye ettiği bu duâyı hastalıkta, dert ve belâda hep okurdu. Bu duâda, dileğin kabûl edilmesi için, Muhammed aleyhisselâm vesîle edilmektedir.
Bismillâhirrahmânirrahîm ve lâ-havle ve lâ-kuvvete illâ billâhil aliyyil’azîm. Duâsı da bütün hastalıklar için okunur. Dertlerden kurtulmak için ve murâda kavuşmak için besyüz kerre okunur. Evvelinde ve âhirinde yüzer def’a salevât-i şerîfe okuyup duâ etmelidir.