Havâle eden, havâle edilenin borcundan kurtulur. Havâle edenin alacağı da kendisine havâle edilenden düşer.
Günümüzde ise Havale; aynı banka üzerinden, bir hesaptan, başka kişiye ait hesaba para gönderme işlemidir. Bankalara göre farklı uygulamalar yapılsa da para transferi yapacağınız kişinin hesap numarasını ya da müşteri numarasını, adını ve soyadını girerek işlemi tamamlayabilirsiniz. Yani günümüzde bir çok farklı havale mevcuttur.
Havale işleminin daha iyi anlaşılması için birkaç örnek verelim:
1. Borçlu olan A, alacaklısı B’ye bir çek yazıyor. B çekle ilgili bankaya gidiyor, parayı alıyor. Bu bir havaledir. A, B’yi kendi namına ödeme yetkisi verdiği bankaya havale ederek borcunu ödemiş oluyor.
2. Ankara’da oturan A’nın, İstanbul’da oturan B’ye şu miktarda bir borcu vardır. Bu borcunu ödemek için A, ya bizzat İstanbul’a gidecek -ki bu masraflı bir yoldur- veya postahaneye giderek bir havale gönderme formu dolduracak, belli bir ücret ödedikten sonra borcunu havale edecektir. A hem masraftan kurtulmak hem de daha güvenli bir şekilde parasım göndermek için posta havalesini tercih ediyor.
3. A İstanbul’a giden C ile de borcunu havale edebilir. Yahut yine İstanbul’da oturan ve kendisine borcu olan D ile haberleşerek borcunu kendi alacaklısı B ye ödemesini isteyebilir. Ancak bu son şık her zaman güvenli olmaz ve istenen neticeyi vermez.
Hadis-i Şerifte, muameleleri kolaylaştırmak için, ödeme gücü olan birisine havale edilerek alacağını ondan alması istenen kişinin bunu olumlu karşılaması ve buna uyması istenmiştir: “Zengin bir insanın borcunu ödemeyip uzatması zulümdür. Bir kimse böyle zengin, borcunu ödemeye gücü yeten birisine havale edilince ona uysun, o havaleyi kabul etsin” (Ö. N. Bilmen, İstılahutü’l Fıkhiyye, Kamus, VI/298).