Kadının rahiminden belli günlerde kan gelmesi, fizyolojik yapılarından kaynaklanan özel durumlar, doğum veya hastalık söz konusu olmaksızın belli yaşlardaki kadının rahminden belli günlerde gelen kanı ifade eden bir fıkıh terimidir. Bu fıkhî hükümlerin bilinmesi mükellefleri yakından veya şahsen alâkadar ettiğinden, ilmihal bilgileri arasında yer alır. Bu nedenle bu gün bayanların özel olan hayız konusu bir soru ile cevaplaya çalışacağız. Mesela Gece hayız olduğu halde, fecirden evvel temizleneceğini bilen bir kadın oruca niyet edebilir mi?
Gece hayız olduğu bir kadin Sabahtan önce temizleneceğini bilse Oruca Niyet Edebilir mi ?
Hayız veya nifas halinde bulunan kadının oruç tutması haram olduğu gibi, tutacağı oruç da geçerli olmaz. Kadınlar bu durumları sebebiyle tutamadıkları oruçları daha sonra istedikleri bir zamanda kazâ edebilirler. Lakin bir kadın henüz adet halinde iken geceleyin oruca niyet edip fecirden evvel temiz olacak olsa orucu sahih olmuş olur.
Bir kadın, gece temiz yatıp, uyanınca, çamaşırında kan görse, hayzı ne zaman başlar?
Gördüğü andan itibaren hayzı başlamış sayılır. İsterse hayzı gece başlamış olsun fark etmez. Mesela, gece yatsıyı kılmadan yatıp, güneş doğduktan sonra uyansa, hayzı gece başlamış olsa bile, o günün yatsı ve sabah namazını, temizlenince kaza etmesi gerekir. Çünkü hayzı güneş doğduktan sonra başlamış sayılıyor.
Kuran’da Allah adetli kadınlarla ilgili açıklama yapmakta ve şöyle buyurmaktadır:
Bakara Suresi 222. Ayet Meali : Sana kadınların ay hâlini sorarlar. De ki: “O bir ezadır (rahatsızlıktır). Ay hâlinde kadınlardan uzak durun. Temizleninceye kadar onlara yaklaşmayın. Temizlendikleri vakit, Allah’ın size emrettiği yerden onlara yaklaşın. Şüphesiz Allah çok tövbe edenleri sever, çok temizlenenleri sever.”