Alkol içeren veya domuz içerikli şurup ilaçları kullanmak dinimizce caiz midir
Öncelikle her zaman tedbir almak gerekirse helal olarak ilac varsa ve bu mümkünse onu kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu konuda dindar ve uzman bir doktorun tavsiyesine göre hareket edebilirsiniz. Ortada ilaç düzeyinde bir zaruret bulununca kullanabiliriz. Keyfi olan kullanımlar ise buna dahil değildir. İlaç zaruret durumudur. İlaçtaki bazı sakıncalı nesneler zaruret nedeniyle caiz olabilir. Sizin yapmanız gereken ilacın muhtevası hakkında hastaya bilgi vermek ve varsa alternatifini tavsiye etmektir.
İslâm dini sağlığa büyük ihtimam gösterip hasta olmamak için tedbir almamızı emrettiği gibi, hastalık olduktan sonra tedaviyi de emretmiştir. Ancak varsa tahir bir ilâç kullanmak gerekir. Necis veya müteneccisi kullanmak câiz değildir. Remli ve Şirâzi: Temiz bir ilâç bulunmadığı takdirde müslüman bir doktorun tavsiyesine binaen necis veya müteneccis bir ilâcı tedavide kullanmakta be’is yoktur, diyorlar.
Bir hastalık için, “İçkiden başka ilâç bulunmazsa içilmesi câizdir” diyen olduğu gibi “caiz değildir” diyen de olmuştur (30). Yalnız Şâfi’î mezhebine göre, ilâca maslahata binâen müteneccis bir şey katmakta be’is yoktur. Binâen’aleyh çeşitli hastalıklara yarayan ve içinde alkol bulunan şurubu (başka bir ilâcın bulunmaması şartıyla) içmek câizdir.
(30) İbn Âbidin, c. 4, s. 215