Hıyar veya muhayyerlik; seçme, tercih etme, iki şeyden birini kabul edebilme serbestliği demektir. Eğer muhayyerlik; şart, görme veya kusur muhayyerliği gibi tek konu üzerinde ise, akdi yapanın akdi devam ettirme veya feshetme; tayin muhayyerliği gibi iki şeyden birini seçme söz konusu ise, yalnız iki şeyden birini seçme hakkı doğar.
Hiyar, üç kısma ayrılmaktadır:
a— Hiyar El-Meclis:
Alıcı ile satıcının akid yaptıktan sonra bir arada kaldıkları müddetçe yaptıkları alışverişi bozmak hususunda serbesttirler. Bu Şâfiî mezhebine göredir. Hanefî mezhebine göre Hiyar El-Meclis yoktur. Ancak akidde şart koşulursa, yani akid yapılırken; “Bu mecliste kaldığımız sürece, akdi bozmağa yetkimiz vardır” şeklinde bir şart koşulursa Hiyar El-Meclis vardır.
b— Hiyar El-Şart:
Yani riba ile selem hariç diğer alışverişlerde İmam Şâfiî ve İmam A’zam’a göre üç günden fazla olmamak şartıyla muayyen bir* süre içinde alıcı ile satıcıdan birisi veya her ikisi için yapılan akdi feshetme yetkisini şart koşmaktır. İmameyn’e göre muayyen olmak şartıyla üç günden fazla, meselâ bir ay, iki ay gibi bir süre şart koşulursa caizdir.
c— Hiyar El-Ayb:
Aldığı bir şeyin kusurunun ortaya çıkması halinde birisi daha önce aldığı bir şeyi geri iade edebilir. Kusurdan maksat, kusurlu şeyin değerini veya kendisini eksilten bir kusurdur. Ancak bu kusur müşterinin tesliminden sonra meydana gelmiş olmaması halinde geçerlidir.