Kur’an-ı Kerim’de anlatılan hz Eyyub kıssasında, onun musibetlere duçar olmasından fazla bu musibetlere sabrı, tahammülü ve Allah’a olan duası ön plandadır.
Hz Eyyub peygamberin duasi Yüce Allah tarafından kendisine verilmiş olan hastalığı zamanında hz Eyyub’un duasi arapça dua etmiş; Yüce Allah da hz Eyüp şifa duasını kabul ederek, Onu o hastalıktan kurtarmış. Hatta mukaddes kitabımız kur’anı kerim’de Enbiyâ Sûresi, 83 ayette’de bahseder.
Bediuzzaman said Nursi Lem’alar adlı eserinde Hz. Eyyub (as) ‘ın bu duasında şu sonuçları çıkarıyor.Hz Eyüb aleyhisselamın pek çok yara, bere içinde epey müddet kaldığı halde, o hastalığın azîm mükâfâtını düşünerek, kemâl-i sabırla tahammül edip kalmış. Sonra, yaralarından tevellüt edenkurtlar kalbine ve diline iliştiği zaman, zikir ve marifet-i İlâhiyenin mahalleri olan kalb ve lisanına iliştikleri için, o vazife-i ubudiyete halel gelir düşüncesiyle, kendi istirahati için değil, belki ubudiyet-i İlâhiye için demiş:
Hz. Eyüp’ün Duası Arapça Metin
Rabbi enni messeniye’d durru ve ente erhamu’r – rahimin
Hz. Eyüp’ün Duası Latince Yazım
Ya Rabbi! Beni şüphe yok ki, bir zarar (hastalık) kapladı. Sen merhamet edenlerin en merhametlisisin ya Rabb.
Bunun üzerine Allah ona, “Ayağını yere vur. Çıkan sudan yıkan ve soğuğundan iç.” (Sâd sûresi, 42) buyurdu.
Emredileni yapınca iki pınar fışkırır. Birinden yıkanır, birisinden içer ve öyle bir sıhhat ve gençliğe kavuşur ki, hanımının bile onu tanıyamadığı rivayet edilir!
Böylece insanlık târihine, “Eyyub Aleyhisselâm’ın sabrı gibi” darbımeseliyle geçer. Şafi-i Mutlak ve Sabur olan Allah, onu bu güzel vasıflarıyla En’âm, Nisâ, Sâd ve Enbiyâ sûrelerinde över. “Biz onu hakîkaten sabırlı bulduk. O ne güzel kuldu. Şüphe yok ki o tamâmen Allah’a dönen idi.” (Sâd Sûresi, 44)
Hz. Eyyub’un şifa bulması ve eski varlığına kavuşması:
Ayet Eyyub’un(a.s) bedeninin şifaya kavuşmasından sonra yeniden evlat ve servete kavuştuğunu bildirmektedir.