Üzerinde icâre akdinin bağlandığı şeyin telefi hâlinde icâre bâtıl olur. Meselâ; icâreye verilen evin yıkılması veyâ hayvanm ölmesi gibi. Taraflardan birisinin ölümü ile icâre bâtıl olmaz.
İcâre’de ücretin verilmesi ne zaman vâcib olur?
İcâre’de akid esnasında, ücretin sonraya bırakılması şart koşulmamışsa, akid zamanında verilmesi vâcibtir.
İcar alan kişi, icar verilen şeyin telefi île zâmin (yükümlü) olur mu?
İcâr verilen şey, icâr alanın elinde bir emânettir. Icâr adan, telefi ile yükümlü olmaz. Ancak haksız davranışları telefe sebebiyet vermişse yükümlü olur. îcâr verilen hayvana vuruşu veyâ kuvvetinden fazla yük yüklemesi gibi.
Icârenin sıhhati için belirli bir müddetle menfaatin bağlanması şarttır. Meselâ; «Sana bir sene için şu evi icâreye verdim» demesi gibi. Veyâ menfaatin amel ile bağlanması : Meselâ; «Bu elbiseyi dikmek üzere ücret karşılığında sana iş verdim» demesi gibi.
Bir bedel karşılığında faydalanmak üzere bağlanan bir akittir. Yada temelde mal ve hizmetin ücret karşılığı kiralanması mahiyetindeki hukukî işlem türleri, bunun da şartlan vardır. Fıkıh literatüründe icâre akdinin, akid anında henüz mevcut olmayan menfaat üzerine kurulması sebebiyle kıyasın hilâfına sabit bir muamele olduğu, bu sebeple de zarurete, teamüle veya sünnete dayalı istihsan yoluyla câiz görüldüğü belirtilmektedir.