İslam’da kadının yeniden evlenebilmesi için iddet suresi nedir.? Boşanma konusunda sıkça geçen iddet, İslâm’da kadının iddet süresi, evliliğin sona erme sebebine göre değişik olmaktadır. Kadın rahminin kesin olarak boş olduğunun anlaşılması için bir müddet beklemesine iddet denir.
İddet İlgili ayetlerin mealleri şöyledir:
“Sizden vefat eden erkeklerin eşlerinin evlenebilmeleri için dört ay on gün iddet beklemeleri gerekir. Onlar bu sürelerini tamamladıktan sonra, meşrû surette kendi haklarında verecekleri karardan ötürü size bir sorumluluk yoktur. Allah yaptığınız her şeyden haberdardır.” (Bakara, 2/234)
“Sizden geride eşlerini bırakarak vefat edecek kocalar, eşlerinin bir yıl süre ile evden çıkarılmayıp bıraktıkları maldan geçimlerini sağlamasını temin edecek şekilde vasiyette bulunsunlar. Şayet bunlar kendiliklerinden çıkarlarsa, bu durumda meşrû surette yapacakları şahsî davranışlarından dolayı size vebal yoktur. Allah üstün kudret, tam hüküm ve hikmet sahibidir.” (Bakara, 2/240)
İddet’e tâbi’ tutulan kadınlar kaç kısımdır?
iddet’e tâbi’ tutulan kadınlar iki kısımdır:
1) Kocası ölmüş kadın : Hâmile ise, çocuğunu doğurmakla iddeti son bulur. Hâmile değilse idde ti dört ay on gündür.
2) Kocası hayatta olup, boşanmış kadın : Hâmile ise, iddeti çocuğunu doğurmakla son bulur. Eğer hâmüe olmayıp, âdet görenlerden ise; iddeti üç defâ âdet görmesi ile biter. Eğer küçük yaşta ise veyâ büyük olduğu hâlde âdet görmeyenlerden olup henüz çocuk doğurmayacak yaşa gelmemiş ise ya da çocuk doğurmayacak yaşa ermişse iddeti üç ay dır. Kendisiyle cinsî temâs yapılmadan önce boşanan kadın için iddet yoktur.
Hangi Durumda İddet Lazım Gelir
Bâin talâk ve ölüm iddetinde, kadın süslenmez ve koku sürünmez.
İddet müddeti içinde kadın evlenemez. Hatta kadını nikahlamaya talip olunmaz.
Talak iddetinde, iddet bitinceye kadar nafakasını alır. Ama gece ve gündüz evden çıkmaz. Evden çıkarsa nafaka alamaz.
Ölüm iddetinde, nafaka verilmez. Ama kadın, kocasının evinde iddet bekler. Çünkü kadın iddet müddeti bitinceye kadar, ölen kocasının hanımı sayılır.
İddet bitmeden de kimse ile evlenemez.
Ölüm iddeti dört ay on gündür.
Hayz görmeyen kadın, boşanınca üç ay iddet bekler.
Hayz görüyorsa, ilk temizlik başından, üçüncü hayzın sonuna kadar beklemesi gerekir.