İdrar yaptıktan sonra bazen beyaz su çıkar, bu guslu abdesti gerektirir mi?
Genelde def-i hacet – büyük abdesti (zorlanmadan dolayı) yaparken tazyiksiz ve şehvetsiz olarak hafif yapışkan gelen vedî’dir.
Bülûğ çağma ermiş kimsenin dört çeşit suyu vardır.
1- İdrar, 2- Meni, 3- Mezî, 4- Vedî.
Bunlardan guslü gerektiren yalnız meni’dir. Meni’nin üç özelliği vardır:
1— Sıçrayarak çıkması,
2— Hazzın hasıl olması,
3— Yaş iken hamur kokusunu, kuru iken yumurtanın beyaz kısmının kokusunu vermesidir.
Vedî, idrardan sonra çıkan katı ve beyaz bir sudur.
Mezî de beyaz ve ince bir su olup şehvet hissi galebe çaldığı anlarda meydana gelen bir sudur. Binâen’aleyh söz konusu olan yâni idrardan sonra çıkan beyaz su guslü gerektirmez. Şehvetle gelen meni hariç, hiçbirisi guslü gerektirmez. Kadınlarda meni gelmesi daha zor olur. Evet konuyu toparlamak gerekirse bir şehvet durumu olmadan, idrardan sonra gelen sıvı guslü gerektirmez. Bu nedenle abdestinizi alıp namaz kılabilirsiniz.
Vedî, idrardan sonra şehvete bağlı olmadan tazyiksiz olarak çıkan katı ve beyaz bir sudur. Sadece abdesti bozar
Mezî de beyaz ve ince bir su olup şehvet hissiyle birlikte tazyiksiz, meydana gelen yapışkan bir sudur. Sadece abdesti bozar
Meni (Sperm), şehvetli olarak haz – heyecan içinde, fışkırarak gelen yapışkan sıvıdır. Bu durumda gusul gerekir.
Meni, Mezi ve idrardan sonra çıkan Vedî; Hanefi ve Maliki’de kaba necasettir. Şafiî mezhebinde yalnız meni, Hanbeli’de ise, üçü de temizdir.
Mezî veya Vedî; idrar gibi, pis olup bulaştığı yeri yıkamak gerekir. Şayet avuç içi kadar bir yer, bahsi geçen mayi ile ıslanmış ise, o halde namaz kılmak caiz olmaz.
Selamün aleyküm bende söyle bir sorun var sabahları kalktığımda lawaboya gittiğimde Ufak su döktükten sonra çok az akıntı oluyor ne yapmam gerekiyor