İhrama giren kişiye, ihramlı bulunduğu süre içerisinde; diğer zamanlarda helal olan bazı fiil ve davranışları yapması yasak olur. Nasıl ki Namaz’a veya oruca niyet edince bazı yasaklar var ise, hac veya umre için de niyet edip ihrama girdikten sonra da bazı yasaklar vardır.
Hacca veya umreye niyetlenen kimsenin “mikat” denilen yerlerden itibaren, daha önce mübah olan bir takım fiilleri kendisine haram kılmasıdır. Dikişli elbise giymek, kokulanmak ve eşi ile cinsel ilişkide bulunmak bu yasakların başında gelir.
İhrâm hâlinde cinsî münâsebette bulunmanın hükmü nedir?
İhrâm hâlinde cinsî münâsebette bulunan kişinin Hacc’ı fâsid olur. Bununla birlikte kaldığı yerden tamamlamalı sonra bir deve kesmelidir. Deve bulamazsa bir sığır, sığır da bulamazsa yedi koyun, koyun da bulamazsa bir deve değerinde yiyecek maddesini satın alır ve fakirlere dağıtır. Bu imkânı da bulamazsa satın alınacak gıdâ maddesinin her bir avucu karşılığında bir gün oruç tutar. Sonra fesâda uğrayan Hacc’ını önündeki senede kazâ eder.
Hanefîler’e göre dem Harem’de kesilir. Mâlikîler’e göre avlanma ve cinsî münasebette bulunmanın cezası olan kurbanlar Mina veya Mekke’de kesilir; diğer kurbanlar her yerde kesilebilir. Şâfiî ve Hanbelîler’e göre ise aslolan demin Harem’de kesilmesidir. Hanefîler dışındaki üç mezhebe göre dem-i ihsâr ihsârın olduğu yerde kesilir.
Ayette şöyle buyurulur:
“Kim hac aylarında ihrama girerek haccı kendisine farz kılarsa, hac sırasında kadına yaklaşmak, günah işlemek ve kavga etmek yoktur”
Ayetteki “refes” sözcüğü, kadınla cinsel teması veya genel olarak erkeklerin kadınların cinsel yönüne olan ihtiyacını kinayeli olarak ifade eder.
Bir hadiste de şöyle buyurulur:
“Kim hac yapar, hac sırasında cinsel temastan korunur ve günah işlemezse, annesinden doğduğu gündeki gibi günahlarından kurtulur”