îki veyâ daha fazla kişinin, sığır veyâ koyunlannı karıştırarak, bir arada sürü hâlinde beslediklerinde, bir şahsın çıkaracağı zekât gibi zekât çıkarmalıdırlar. Ancak bunun da bir kaç şartı vardır :
1) Hayvanların toplandığı yerin ayni olması.
2) Hayvanların geceledikleri yerin bir olması.
3) Otlaklarının bir olması.
4) Su içecekleri yerin bir olması.
5) Tohumluklarının ayni olması.
6) Sağım yerinin bir olması, gibi şartlardır.
Temizlik, artma, bereket. Bir malın belli bir miktarını, Allah’ın Kur’ân-ı Kerim’de saydığı sekiz sınıftan birisine veya bir kaçına Allah rızası için vermek. Terim olarak zekât; İslâm’ın beş şartından birisi olan malî ibadetin adıdır.
Zekat Nedir?
Müslüman olan zenginlerin ellerindeki değerlerden, ihtiyaç sahiplerinin hakkı olduğu kabul edilen (Mearic 70/22-25) kısma ve bu ibadete zekat denir. Verilmesi gerekliliği ayet ve hadis ile sabittir. Bu anlamı ile 30 ayette bahsi geçmektedir.
Toplumdaki ekonomik dengelerin zenginler lehine gelişmesiyle, fakir-zengin arası ekonomik, sosyolojik ve psikolojik uçurumun oluşmasına engel olmak gibi bir fonksiyonu vardır.
Zekat’ın kelime anlamı ise, “artma, çoğalma, arıtma, bereket” tir.
Kimler Zekat Vermelidir?
Kişinin Zekat vermesi için müslüman olması ve belli bir miktarda zengin olması yeter ve gerek şarttır.
Not: Diğer ibadetlede bulunan Akıl ve Büluğ şartları, zekat için geçerli değildir. Çünkü zekat, zenginliğin borcudur ve vekaletle (yani vasi veya vekil tarafından) yerine getirilebilen bir ibadettir. Zenginliğin topluma olan borcudur. Zekatın verildiği taraf açısından verenin yetişkin veya akli dengesinin önemi yoktur.
Zekât’ın Hükmü
Zekât’ın farz oluşu esah olan görüşe göre fevrîdir. Yani kendisine zekât vermesi gerekli olan kişi hiç geciktirmeden hemen zekâtını vermelidir. Aksi halde günahkâr olur (el-Merginânî, el-Hidaye, I, 96; Mehmet Zihni, Nimetü’l-İslâm, II, 5).
Bir kimseye zekâtın farz olması için bazı şartların tahakkuk etmesi gerekir. Bu şartlar biraz ileride ele alınacaktır.